Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι αυστηρότερες κυρώσεις του ΟΗΕ θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη Β. Κορέα

CNBC: Οι αυστηρότερες κυρώσεις του ΟΗΕ θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη Β. Κορέα
Παρά την επιβολή διεθνών κυρώσεων από το 2006, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε το 2016 με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 17 ετών
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αύξησαν τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τη χώρα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί μία αποτυχημένη στρατηγική.
Στην πραγματικότητα, οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Πιονγιάνγκ, καθώς οι εταιρείες αναπτύσσουν καλύτερες μεθόδους αποφυγής εμπορικών περιορισμών.
Κάτι τέτοιο με τη σειρά του, ενισχύει την οικονομία της χώρας, επιτρέποντάς της να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα που έχει δεχθεί την παγκόσμια καταδίκη.
«Στην κατηγορία των ακούσιων αρνητικών συνεπειών, η εφαρμογή των κυρώσεσν οδήγησε το βορειοκορεάτικο καθεστώς να βρει νέους, καλύτερους και περισσότερο καινοτόμους τρόπου για να λειτουργήσει τις επιχειρήσεις της μέσα από την αγορά της Κίνας», δήλωσε στο CNBC ο βοηθός λέκτορα στο Harvard Kennedy, John Park.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας που επιδιώκουν να προμηθεύσουν τεχνολογικά προϊόντα, μαζί με άλλα αντικείμενα, συνδέονται άμεσα με τοπικούς κινέζουν μεσάζοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους χρεώνουν τέλη τους πελάτες τους.
Με την επιβολή εκτενέστερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, οι κινέζοι μεσάζοντες, αντί να «φοβηθούν», προσπαθούν να αποκομίσουν έσοδα από τον αυξημένο κίνδυνο, χρεώνοντας υψηλότερα τέλη.
Οι κυρώσεις τελικά προσελκύουν περισσότερους ικανούς μεσάζοντες που οδηγούνται από την προοπτική μεγαλύτερων κινήτρων, σύμφωνα με τον Park.
«Δημιουργούνται πιο αποδοτικές αγορές για το βορειοκορεατικό καθεστώς ώστε να πραγματοποιήσει τη δραστηριότητά του στην κινεζική αγορά», ανέφερε στο CNBC, προσθέτοντας παράλληλα ότι «είναι πιθανό να δούμε μία συνεχιζόμενη εκδοχή αυτού με την εφαρμογή νέων κυρώσεων».
Παρά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών από το 2006 σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, η οικονομία της Βόρειας Κορέας αναπτύχθηκε το 2016 με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 17 ετών.
Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι οι οικονομικές κυρώσεις αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές λόγω της δυνατότητας της Βόρειας Κορέας να τις παρακάμψει με «τεχνικές φοροδιαφυγής που αυξάνονται σε κλίμακα, πεδίο και εκλέπτυνση».
Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν ότι οι κυρώσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές και κατηγορούν την Κίνα ειδικότερα για την αποτυχία της να περιορίσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας.
Αν και το Πεκίνο έχει περιορίσει τις εισαγωγές της από την Πιονγιάνγκ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά σχεδόν +30% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ την ίδια περίοδο, οι συνολικές εμπορικές ροές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά +10%, στα 2,65 δισ. δολ.
Παρά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ που επιβλήθηκε στη Βόρεια Κορέα τον Αύγουστο, η χώρα διεξήγαγε την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή την περασμένη Κυριακή (3/9), ενώ προηγουμένως είχει πραγματοποιήσει και εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία, μία πράξη που το Συμβούλιο Ασφαλείας την καταδίκασε ως «εξωφρενική».
Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ ενδέχεται να εξετάσει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, μετά την πρόσφατη πυρηνική της δοκιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης