Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Τι θα κάνει και τι όχι η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα (7/9) - Το μέλλον της νομισματικής πολιτικής

tags :
El Erian: Τι θα κάνει και τι όχι η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα (7/9) - Το μέλλον της νομισματικής πολιτικής
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τον ρυθμό μηνιαίων αγορών αλλά δεν θα δώσει λεπτομέρειες
Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά την αυριανή (6/9/2017) συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, σε άρθρο του στο Bloomberg, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προετοιμάζει τις αγορές για την έναρξη της μακράς διαδικασίας εξομάλυνσης της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, είναι απίθανο να ανακοινώσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες που αναζητούν οι αγορές όχι μόνο λόγω της πολυπλοκότητας του καθήκοντος.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα επιδιώξουν επίσης να διατηρήσουν τις επιλογές πολιτικής τους ανοιχτές λόγω της αβεβαιότητας.
Παρουσιάζοντας τις τελευταίες οικονομικές εκτιμήσεις και τα πορίσματά της, η ΕΚΤ είναι πιθανό να κινηθεί στο πλαίσιο της γενικής εκτίμησης της αγοράς, ότι από τον Ιανουάριο του 2018 θα μειώσει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών assets.
Αυτή η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων και, στη συνέχεια μια συνολική συρρίκνωση ενός ισολογισμού που έχει διογκωθεί ως αποτέλεσμα του μεγάλης κλίμακας προγράμματος αγοράς assets.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον El-Erian, αυτό που είναι απίθανο να κάνει η κεντρική τράπεζα είναι να παράσχει τις ακριβείς λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης κλίμακας αγορών για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Αντιθέτως, η ΕΚΤ όλα αυτά θα κρατήσει για μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα γίνει αργότερα φέτος.
Η πολυπλοκότητα του επικείμενου tapering θα είναι ένας παράγοντας πίσω από την πιθανή καθυστέρηση.
Αλλά δεν θα είναι o μόνος, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ επιδιώκει να κατανοήσει καλύτερα την ασυνήθιστη οικονομική δυναμική που περιπλέκει τόσο την αξιολόγηση πολιτικής όσο και τις πολιτικές απαντήσεις.
Παραδείγματος χάρη, η οικονομική ανάπτυξη έχει αυξηθεί στην ευρωζώνη και οι δείκτες για το μέλλον φαίνονται γενικά ενθαρρυντικοί.
Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για τους πολιτικούς κινδύνους έχουν μειωθεί.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλός.
Αυτός δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος της ΕΚΤ.
Υπάρχει επίσης ένα trade-off μεταξύ του νομίσματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Από την αρχή του έτους, και αντανακλώντας εν μέρει τις βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης, το ευρώ έχει ανατιμηθεί σημαντικά.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη, καθιστώντας τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές και τις εισαγωγές φθηνότερες, ενώ παράλληλα θέτει προς τα κάτω πίεση κάτω σε έναν πληθωρισμό που είναι ήδη πολύ χαμηλός.
Ωστόσο, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει επίσης ένα δίλημμα που μοιράζονται κι άλλες κεντρικές τράπεζες: εάν η νομισματική πολιτική παραμείνει χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ΕΚΤ μπορεί να ενθαρρύνει ακούσια ακόμη περισσότερο τον τύπο υπερβολικής ανάληψης κινδύνων, ιδίως από μη τράπεζες, που θα μπορούσε να καταλήξει σε οικονομικά αστάθεια που θα καταστρέψει την ανάπτυξη.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον El Erian, τις τελευταίες εβδομάδες, οι αγορές έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για το ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ΕΚΤ επιθυμεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη πολιτική ευελιξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης