Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Θα περιοριστεί η δύναμη πυρός του QE; - Οι αγορές αναμένουν κάποιες πρώτες ενδείξεις

DW: Θα περιοριστεί η δύναμη πυρός του QE; - Οι αγορές αναμένουν κάποιες πρώτες ενδείξεις
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο τη μείωση του όγκου αγοράς ομολόγων από τα 60 στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως 
Στην αυριανή (7/9/2017) συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι επικεντρωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και η πλειοψηφία των οικονομικών και αναλυτών δεν αναμένει πολλές εκπλήξεις.
Δεδομένου ότι ο Mario Draghi είχε προαναγγείλει ότι το φθινόπωρο θα αρχίσει η συζήτηση για το QE, οι αγορές περιμένουν κάποιες πρώτες ενδείξεις.
Σε αυτό το θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα της Deutsche Welle, όπου αναφέρεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φτάνει ήδη στα όριά του.
Τουλάχιστον σε αυτά που έχει θέσει η ίδια η ΕΚΤ, με τις αγορές να μην μπορούν να υπερβαίνουν το πλαφόν του 33% κάθε μιας έκδοσης ομολόγων.
Οι αγορές γερμανικών ομολόγων αναμένεται να αγγίξουν το όριο αυτό το καλοκαίρι του 2018 ενώ έξι μήνες αργότερα θα ισχύει το ίδιο για τα ομόλογα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Το σενάριο της αύξησης του πλαφόν

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που συνηγορεί υπέρ του ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική εκ μέρους της Ευρωτράπεζας: η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά την αυριανή συνεδρίασή τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν στα χέρια τους τις τελευταίες -θετικές- αναλύσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα αναλυτές εκτιμούν ότι αύριο (7/9/2017) «ο Μ. Draghi θα αφήσει πιθανότατα να διαφανεί για πρώτη φορά ότι από το 2018 η ΕΚΤ θα αγοράζει λιγότερα ομόλογα σε σχέση με σήμερα».

Στον αντίποδα…

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που επιχειρηματολογούν προς την διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αυξήσει η ΕΚΤ το πλαφόν που η ίδια έχει θέσει για κάθε έκδοση;
Επιπλέον, εάν η οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης κινηθεί φέτος όντως με ρυθμούς της τάξης του 2%, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί παράλληλα και ο πληθωρισμός;
Πάντως, η Deutsche Welle επισημαίνεται ότι απώτερος στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE στο οποίο επιχειρεί να ενταχθεί διακαώς και η Ελλάδα, δεν είναι να δοθεί ώθηση μόνον στην ανάπτυξη, αλλά και στον χαμηλό πληθωρισμό.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σημειώνεται τέλος ότι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη μείωση του όγκου αγοράς ομολόγων από τα 60 στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως -αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου- στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου.
Οι ίδιοι συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται στο άμεσο μέλλον ο τερματισμός του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης