Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ύμνοι του Macron στη δημοκρατία και επίθεση στο ΔΝΤ - Σε ενίσχυση της δημοτικότητας του προσβλέπει ο Τσίπρας

CNBC: Ύμνοι του Macron στη δημοκρατία και επίθεση στο ΔΝΤ - Σε ενίσχυση της δημοτικότητας του προσβλέπει ο Τσίπρας
Ο Macron κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα συνοδεύτηκε από 40 στελέχη επιχειρήσεων
Εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Emmanuel Macron στην Αθήνα (7-8/9/2017) αλλά και στην «επίθεση» του Γάλλου προέδρου στο ΔΝΤ κάνει το CNBC.
«Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, παρουσίασε ένα φιλόδοξο όραμα για το πως θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΔΝΤ για τον ρόλο του κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο Macron ήταν στην Αθήνα για μια διήμερη επίσκεψη, συνοδευόμενος από 40 στελέχη επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων η Total και η Vinci σε ένα ταξίδι που σχεδιάστηκε για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να δείξει καλή θέληση απέναντι σε μια χώρα που αναδύεται από μια πολυετή ύφεση.
Το δημοσίευμα του CNBC γίνεται αναφορά και στην ομιλία του Macron στον Λόφο της Πνύκας, όπου έδωσε έμφαση στους πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γαλλία και διατύπωσε την ιδέα του για μια πιο συνεκτική ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι «κυριαρχία, δημοκρατία και εμπιστοσύνη» είναι όλα «σε κίνδυνο».
Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για τη διαχείριση των μελλοντικών κρίσεων, προσθέτοντας ότι «όσον με αφορά, το ΔΝΤ δεν έχει θέσει στις υποθέσεις της ΕΕ».
«Η Ελλάδα έχει υποστεί τρία προγράμματα διάσωσης μετά το 2010 που συνδυάστηκε με σημαντικά μέτρα λιτότητας μεταξύ των οποίων αυξήσεις φόρων και μειώσεις στην κοινωνική ασφάλιση.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ επόπτευσαν την εφαρμογή αυτών των μέτρων, που προκάλεσαν αντίδραση από μια κοινωνία που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται στο 28% και την παραγωγή να υποχωρεί κατά περισσότερο από 20% στα μέσα της κρίσης.
Το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά κολλήσει σε μια προσέγγιση "δύο γραμμών" όσον αφορά την Ελλάδα: Η οργάνωση πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, εφαρμόζοντας επίσης κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.
Παράλληλα προστίθεται ότι ο Macron ενώ καλωσόρισε τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι πρέπει να «συνοδεύονται από μέτρα για να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος».
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η επίσκεψη του Macron έγινε σε μια ενδιαφέρουσα στιγμή για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος προσβλέπει σε ενίσχυση της δημοτικότητας του μετά τη συμβολική επίσκεψη του Macron.
«Τον Ιούνιο, η Βουλή πέρασε περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα μετά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Δεκέμβριο.
Η οικονομία μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά και με την ανεργία σε πτώση, ο Τσίπρας -ο οποίος υστερεί στις δημοσκοπήσεις έναντι της ΝΔ- θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα θετικά σχόλια του Γάλλου προέδρου για την περαιτέρω ενθάρρυνση των επενδύσεων στη χώρα και το στρώσιμο του δρόμου για ενδεχόμενη πλήρη επιστροφή στις αγορές μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το φθινόπωρο του 2018» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης