Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των δηλώσεων Draghi - Πιέσεις από το ισχυρό ευρώ

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των δηλώσεων Draghi - Πιέσεις από το ισχυρό ευρώ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,15%, στις 375,51 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 0,17%
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (8/9/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, αλλά και εν μέσω των παγκόσμιων γεωπολιτικών ανησυχιών και των φόβων για τον τυφώνα Irma στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές ασκεί και το ισχυρό ευρώ, που συνεχίζει την ανοδική του πορεία, πάνω από το 1,20 δολ., καθώς οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αναμένονται τον Οκτώβριο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,15%, στις 375,51 μονάδες, με τους κλάδους να εμφανίζουν μεικτή εικόνα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,17%.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,06%, στις 12.303,98 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,26% και έκλεισε στις 7.377,60 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,02% χαμηλότερα, στις 5.113,49 μονάδες.



Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε χθες ότι το QE θα διατηρηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 και θα παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.
Ο Draghi πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παραδέχτηκε ότι η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί έναν παράγοντα που προκαλεί ανησυχία.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως το ισχυρό ευρώ ήταν η αιτία που η ΕΚΤ ανέβαλε τις ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει μια μείωση του QE.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον Ιούνιο.
Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 0,5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,7%.
Εν τω μεταξύ, τα εμπορεύματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις σήμερα, με το αργό να καταγράφει απώλειες άνω του 1,5% κατά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών.
Οι πρώτες ύλες σημείωσαν πτώση 1,77%, καθώς μέταλλα όπως ο χαλκός, το νικέλιο και ο μόλυβδος κατέγραψαν βαριές απώλειες.
Οι μετοχές των Anglo American, BHP Billiton και Antofagasta όλες έκλεισαν με απώλειες άνω του 3%.
Υπό πίεση βρέθηκε και ο κλάδος λιανεμπορίου, με τις μετοχές των βρετανικών Marks & Spencer και Kingfisher να τερματίζουν με αρνητικό πρόσημο, μετά την υποβάθμιση των τιμών-στόχων τους από την Deutsche Bank.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης