Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: «Κακόγουστο αστείο» η ταξιδιωτική σύσταση της Άγκυρας

Deutsche Welle: «Κακόγουστο αστείο» η ταξιδιωτική σύσταση της Άγκυρας
Η Α. Merkel προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας, αναφέρει η Deutsche Welle
Με έντονο τρόπο καταδικάζει η γερμανική πολιτική την δημοσιοποίηση της ταξιδιωτικής σύστασης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, γράφει η Deutsche Welle.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, τον περασμένο Ιούλιο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει αυστηρή ταξιδιωτική σύσταση για ταξίδια στην Τουρκία.
Αφορμή έγιναν συλλήψεις γερμανών πολιτών.
Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε και από την πλευρά του σε μια προειδοποιητική σύσταση για ταξίδια στη Γερμανία, στην οποία καλεί τους τούρκους πολίτες, αλλά και τους διαμένοντες στη Γερμανία τουρκικής καταγωγής πολίτες, να προσέχουν διότι η πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ένα «ακροδεξιό και ρατσιστικό πνεύμα» αλλά και «αντιτουρκισμό».
«Η Άγκυρα χάνει το μέτρο»
«Η κυβέρνηση στην Άγκυρα χάνει το μέτρο», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών, Μ. Schulz, στο περιθώριο προεκλογικής εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία απομακρύνεται απ΄ όλες τις αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις αρχές της ΕΕ, με έναν τρόπο, που όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός αλλά και που είναι επικίνδυνος.
Και ενώ καταλόγισε στην Άγκυρα ότι «προφανώς συστηματικά» ωθεί τις γερμανοτουρκικές σχέσεις προς το χειρότερο, την προειδοποίησε πως «η Γερμανία δεν είναι μια χώρα που είναι διατιθειμένη να ανεχθεί κάθε ταπείνωση από την Τουρκία.».
Αντίστοιχη με αυτή του κ.  Schulz ς είναι και η αντίδραση του υπουργού Καγκελαρίας και στενού συνεργάτη της Α. Merkel, Peter Altmaier , καθώς σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε μήνυμά του στο Twitter χαρακτηρίζει την τουρκική ταξιδιωτική προειδοποίηση ως «κακόγουστο αστείο» και υπενθυμίζει πως η κράτηση Γερμανών σε τουρκικές φυλακές συνιστά «αδικία».
Merkel για διαφορές στην ΕΕ
Σε αυτούς αναφέρεται σε συνέντευξη της στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung και η γερμανίδα καγκελάριος, A. Merkel.
Η προφυλάκιση Γερμανών υπηκόων «είναι μια σοβαρή υπόθεση και σε καμία περίπτωση αποδεκτή», τονίζει, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Όπως εκτιμά, «η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη και τις αξίες της.»
Για αυτό το λόγο θα πρέπει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο να «αναλύσει» τη πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Η Γερμανία πάντως, όπως γράφει η Deutsche Welle,  προτείνει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει, είτε τη διακοπή, είτε ακόμη τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άκυρα.
Βέβαια, προς το παρόν οι γερμανικές προτάσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.
 Για αυτό το λόγο η καγκελάριος επιδιώκει στη συνέντευξή της να διευρύνει το περιθώριο των γερμανικών ελιγμών με «ευέλικτες» διατυπώσεις.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, γνώμονας της δικής της απόφασης θα είναι «αυτό που είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους – πέραν των άλλων για τους φυλακισμένους Γερμανούς.».
 «Θα πρέπει να εξετάσουμε τα βήματα μας έξυπνα.
Στο τραπέζι βρίσκονται πολλές επιλογές.»
Τέλος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η A. Merkel. Τονίζει ότι δεν το θεωρεί σκόπιμο,  τα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να «φιλονικούν δημόσια» μεταξύ τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης