Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Ο ESM θα μπορούσε να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο - «Ναι» στον Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών

tags :
Juncker: Ο ESM θα μπορούσε να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο - «Ναι» στον Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών
Έπεται από δέκα χρόνια κρίσης η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει
Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, υπέρ της θεσμοθέτησης ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας αλλά κατά ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της Ένωσης.
«O ESM θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζεται ένας υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της ΕΕ -στηρίζοντας έτσι τη σχετική πρόταση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron- ενω δεν στήριξε την ιδέα ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης.
Η Ένωση πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Macron για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, δήλωσε επίσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η ευρωπαϊκή οικονομία

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Juncker δήλωσε ότι η ΕΕ είναι σε καλύτερο στάδιο, ενώ πρόσθεσε ότι το οικονομικό outlook είναι ευνοϊκό: η ανάπτυξη είναι στο 2% για την ΕΕ, η ανεργία σε χαμηλό εννέα ετών, ενώ οι προσλήψεις είναι περισσότερες από ποτέ.
«Έπειτα από 10 χρόνια κρίσης, η οικονομία της Ευρώπης επιτέλους ανακάμπτει και μαζί με αυτό η εμπιστοσύνη μας» είπε ο ίδιος.
«Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε» πρόσθεσε και είπε ότι «ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στις εμπορικές συμφωνίες και τόνισε «η ΕΕ δεν ήταν πάντα ελκυστική αλλά από πέρυσι εταίροι από όλον τον κόσμο μας χτυπούν την πόρτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening.
Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής... ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», ανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Oι έπαινοι στην Ιταλία

Η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης, δήλωσε ο Jean Claude Juncker, επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της Ιταλίας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση.
Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις "σκανδαλώδεις" συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, επεσήμανε.
Η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, δήλωσε ο Juncker προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου.

Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

Σύμφωνα με τον ίδιο τα σενάρια που περιλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο συζητήθηκαν και πρέπει να γίνει πρόοδος που θα επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ να καθορίσουν το μέλλον τους.
«Η Ευρώπη πρέπει να αναπνέει και με τους δύο πνεύμονες της -Ανατολή και Δύση- διαφορετικά θα πνιγεί» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ενώ τόνισε ότι «η ΕΕ θα ήταν πιο αποτελεσματική εάν οι αρμοδιότητες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγχωνεύονταν με εκείνες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ΕΕ θα είναι πιο ξεκάθαρη με έναν καπετάνιο».

Περί Brexit

Εν τω μεταξύ ο Juncker αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit κάνοντας λόγο για μια πολύ θλιβερή στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, την οποία «μετανιώνουμε και η Βρετανία θα το μετανιώσει».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής στη Ρουμανία.
«Η ΕΕ μπορεί να ωφεληθεί μόνο εάν δείξει κουράγιο.
Ενιαία αγορά, Σένγκεν κλπ., όλα αυτά τα projects είναι πραγματικότητα» επεσήμανε λέγοντας όχι σε μικρές διορθώσεις.
«Δεν θα έπρεπε να χτίσουμε μόνο τη στέγη του σπιτιού μας, αλλά και τα πατώματα τώρα που ο ήλιος λάμπει» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης