Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για ένα fund της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ασύμμετρα σοκ όπως η Ελλάδα

Regling: Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για ένα fund της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ασύμμετρα σοκ όπως η Ελλάδα
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο 
Ο δρόμος για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου φαίνεται πως έχει αρχίσει να στρώνεται με την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM, Klaus Regling, επεσήμανε ότι έχουν αρχίσει συζητήσεις για ένα είδος fund «έκτακτης ανάγκης» που θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωζώνη στην αντιμετώπιση σοκ όπως η ελληνική κρίση χρέους στο μέλλον. 
Όπως είπε ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση «ασύμμετρων σοκ» ήταν «ένα σημαντικό κενό στα δημοσιονομικά εργαλεία της ευρωζώνης».
«Το εργαλείο αυτό μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς αμοιβαία αναγνώριση χρέους και χωρίς μόνιμες μεταφορές μεταξύ χωρών», πρόσθεσε.
«Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να δούμε παραδείγματα που υπάρχουν στις Η.Π.Α., για παράδειγμα τα funds έκτακτης ανάγκης ή ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα ανεργίας» επεσήμανε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο Regling είπε ότι μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει ένα «ευρωπαϊκό ασφαλές asset» αλλά αυτό «θα απαιτούσε κάποια αμοιβαιοποίηση του χρέους».
Επισημαίνεται όμως ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν υποστηρίζεται από τα βασικά μέλη του μπλοκ όπως η Γερμανία.
Αυτό «δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχουν συμφωνήσει» είπε ο επικεφαλής του ESM.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα (13/9/2017) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, επεσήμανε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.


Τι έγραφε το www.bankingnews.gr στις 12 Σεπτεμβρίου 2017

Στο Eurogroup  4/12/2017 θα εξεταστεί για πρώτη φορά το σχέδιο μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Στις 4 Δεκεμβρίου 2017 στο Eurogroup θα εξεταστεί για πρώτη φορά το σχέδιο μετατροπής του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Στόχος είναι σε διάστημα 12 μηνών να είναι εφικτή η λειτουργική και νομική μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο πηγές του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η μετατροπή ενός Μηχανισμού Στήριξης σε Νομισματικό Ταμείο όταν το κυρίαρχο νόμισμα είναι το ευρώ στην Ευρώπη και όταν ο ρόλος του θα περιορίζεται μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Συν τοις άλλοις στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και στον προϋπολογισμό του ΔΝΤ συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πως η Ευρώπη θα εκπροσωπείται σε δύο….νομισματικά Ταμεία.
Πηγή καλά ενημερωμένη τονίζει ότι στο Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2017 για πρώτη φορά επίσημα θα εξεταστεί ένα πλάνο – σχέδιο μετατροπής του ESM σε Νομισματικό Ταμείο…αλλά αυτή η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο περίπου 12 μήνες ώστε να είναι έτοιμη η μετατροπή.
Προφανώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα το αργότερο τον Αύγουστο 2018 οπότε και ολοκληρώνεται η Συμφωνία Επί της Αρχής ή το νωρίτερο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2018.
Άλλες πηγές πάντως δεν αποκλείουν το ΔΝΤ να δρομολογήσει την αποχώρηση του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης με στόχο να περατωθεί η διαδικασία έως το Καλοκαίρι του 2018.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να συνάψει πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL - είναι 100% βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί – το ΔΝΤ δεν χρειάζεται καθώς ο ESM μπορεί νομικά και πρακτικά να χορηγήσει ECCL στηριζόμενος στα κεφάλαια που θα απομείνουν από το τρίτο πρόγραμμα, το τρίτο δάνειο.
Μέχρι τώρα από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισεκ. έχουν χρησιμοποιηθεί τα 40 δισεκ.
Από τα εναπομείναντα 46 δισεκ. τα 11 με 12 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ το οποίο έχει χορηγήσει δάνεια στο α΄ και β΄ πρόγραμμα στήριξης.
Άρα 46 -12 δισεκ. = 34 δισεκ.
Απομένουν άλλα 34 δισεκ. και εκτιμάται ότι ακόμη η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει από 6 έως 10 δισεκ στις επόμενες αξιολογήσεις.
Θα έχουν απομείνει 24 δισεκ. τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ECCL πιστωτική γραμμή ως κεφάλαιο ασφαλείας και λειτουργίας της πιστωτικής γραμμής.
Βέβαια το ποσό των 24 δισεκ. θεωρείται μεγάλο και η Γερμανία ειδικά ο Schaeuble θα αποφασίσουν εάν μέρος των κεφαλαίων αυτών χρειαστούν για τις ελληνικές τράπεζες για μια 4η ανακεφαλαιοποίηση.
Κανείς δεν θέλει νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες αλλά την τελική απόφαση θα την λάβει ο Schaeuble.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης