Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (EKT): Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταδιακά προς το επίπεδο του 2%

Praet (EKT): Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταδιακά προς το επίπεδο του 2%
Η δυναμική του πληθωρισμού παραμένει υποτονική, προειδοποιεί ωστόσο το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ 
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει σταδιακά προς ένα επίπεδο χαμηλότερο, αλλά κοντά στο 2%, δήλωσε σήμερα (13/9/2017) ο Peter Praet, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), τονίζοντας ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.
«Η ισχύς και η ανθεκτικότητα της ανάκαμψης τείνουν να ενισχύουν την αισιοδοξία μας ότι οι δυνάμεις ανάκαμψης θα υποστηρίξουν μια σταδιακή επιστροφή του γενικού πληθωρισμού σε ένα επίπεδο χαμηλότερο, αλλά κοντά στο 2%.
Αλλά είναι πολύ νωρίς για να δηλώσουμε νίκη: η δυναμική του πληθωρισμού παραμένει υποτονική», ανέφερε ο Praet.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το βασικό σενάριο για την άνοδο του πληθωρισμού παραμένει κρίσιμα βασισμένο στις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, oι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από την τρέχουσα στάση διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.
O Praet δήλωσε ότι μετά από περισσότερα από τρία χρόνια, οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί και ότι «η μετάδοση των μέτρων πολιτικής μας στην πραγματική οικονομία αποδεικνύεται σαφώς από μια ευρεία ανάκαμψη με ισχυρή δυναμική».
Όπως πρόσθεσε, αυτή είναι μια προϋπόθεση για την επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έθεσε πριν από σχεδόν 15 χρόνια ως τον προτιμώμενο ορισμό για την σταθερότητα των τιμών.
Σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που σύμφωνα με την Eurostat διαμορφώθηκε στο 2,3% κατά το β’ τρίμηνο του 2017, ο Praet δήλωσε πως ο σύνθετος ΡΜΙ συνεχίζει να δείχνει ανάπτυξη κατά τα επόμενα τρίμηνα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης