Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απομακρύνει τα λογισμικά ασφαλείας της ρωσικής Kaspersky από τις κρατικές υπηρεσίες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απομακρύνει τα λογισμικά ασφαλείας της ρωσικής Kaspersky από τις κρατικές υπηρεσίες
Η Kaspersky έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει δεσμούς με οποιαδήποτε κυβέρνηση και δήλωσε ότι δεν θα βοηθήσει καμία κυβέρνηση, για να αποσπάσει πληροφορίες
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, στις κρατικές υπηρεσίες, να απομακρύνουν τα λογισμικά της Kaspersky Lab από τα συστήματα πληροφόρησης, με τον ισχυρισμό ότι η ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, είναι πιθανόν να ελέγχεται από το Κρεμλίνο.
Η απόφαση αντιπροσωπεύει μια σκληρή απάντηση, σε αυτό που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν χαρακτηρίσει ως εθνική απειλή για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία στον κυβερνοχώρο, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση με ισχυρισμούς ότι η Μόσχα μέσω του διαδικτύου προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμά.
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσε οδηγία στους κρατικούς οργανισμούς, δίνοντας εντολή να εντοπίσουν τα προϊόντα της Kaspersky στα συστήματα πληροφόρηδης, εντός 30 ημερών και να αρχίσουν τη διακοπή τη χρήση τους εντός 90 ημερών.
"Το Τμήμα ανησυχεί για τους δεσμούς μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων της Kaspersky και των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως και για τις απαιτήσεις που απορρέουν από τη ρωσική νομοθεσία, που επιτρέπουν στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να ζητήσουν ή να αναγκάσουν σε βοήθεια την Kaspersky και να παρακολουθούν επικοινωνίες που διέρχονται από ρωσικά δίκτυα" αναφέρεται σε δήλωση.
Η Kaspersky έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει δεσμούς με οποιαδήποτε κυβέρνηση και δήλωσε ότι δεν θα βοηθήσει καμία κυβέρνηση, για να αποσπάσει πληροφορίες.
Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις κατηγορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ότι το λογισμικό εντοπισμού ιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή πληροφοριών στο Κρεμλίνο.
Η απόφαση της κυβέρνησης του Trump πάρθηκε, επειδή η Γερουσία των ΗΠΑ σχεδίαζε να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες για την πολιτική προστασία, που περιλαμβάνει πληροφορίες που θα απαγόρευε στα προϊόντα της Kaspersky Lab, να χρησιμοποιούνται από κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Μερικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προειδοποίησαν ότι η απόρριψη της Kaspersky Lab θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο άμεσος αντίκτυπος της απόφασης θα είναι πιθανώς ελάχιστος για την Kaspersky Lab, μια από τις κορυφαίες εταιρείες λογισμικού προστασίας από ιούς παγκοσμίως, η οποία ιδρύθηκε το 1997 και τώρα αριθμεί πάνω από 400 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης