Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ζωή μέσα στο μεγαλύτερο ορυχείο παραγωγής Bitcoin και το δίλλημα του Πεκίνου

tags :
Η ζωή μέσα στο μεγαλύτερο ορυχείο παραγωγής Bitcoin και το δίλλημα του Πεκίνου
Στην αποκαλούμενη οικονομική ζώνη της Dalad, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα "αγροκτήματα" παραγωγής Bitcoin στον κόσμο
Η ζωή στην περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας (ανήκει στην Κίνα και βρίσκεται στα σύνορα με τη γείτονα χώρα) είναι πολύ δύσκολη.
Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής εργαζόντουσαν ως εργάτες σε ανθρακορυχεία και χωράφια, όταν όμως τα εργοστάσια έκλεισαν και έμειναν χωρίς δουλειά βρήκαν μια δουλειά που δεν μπορούσαν να τη φανταστούν, σε "ορυχεία" (mines) παραγωγής κρυπτονομισμάτων αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Στην αποκαλούμενη οικονομική ζώνη της Dalad, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα "αγροκτήματα" παραγωγής Bitcoin στον κόσμο.
Αυτά τα οκτώ εργοστασιακά κτίρια με στέγες από μπλε κασσίτερο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 5% της παγκόσμιας καθημερινής παραγωγής Bitcoin.
Με βάση τις σημερινές τιμές του Bitcoin, η αξία της παραγόμενης ποσότητας ξεπερνά τα 318.000 δολάρια την ημέρα.
Από έξω, το εργοστάσιο - που ανήκει σε εταιρεία που ονομάζεται Bitmain China - δεν φαίνεται πολύ διαφορετικό από τα άλλα κτίρια που βρίσκονται στο βιομηχανικό πάρκο.
Στο εσωτερικό, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε σειρές υπολογιστών - σχεδόν 25.000 υπολογιστές - να λύνοντας τα μαθηματικά προβλήματα που δημιουργούν το Bitcoin.
Οι εργαζόμενοι μεταφέρουν φορητούς υπολογιστές καθώς περπατούν στους διαδρόμους ψάχνουν για βλάβες και ελέγχουν τις καλωδιακές συνδέσεις.
Συμπληρώνουν δεξαμενές νερού που αποτρέπουντους υπολογιστές από το να λιώσουν ή να τυλιχθούν σε φλόγες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Γύρω τους, εκατοντάδες χιλιάδες ανεμιστήρες ψύξης προσπαθούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία.
Οι πιστοί του Bitcoin λένε ότι θα είναι το νόμισμα του μέλλοντος.
Είναι καθαρά ηλεκτρονικό, μπορεί να αποστέλλεται πέρα από τα σύνορα ανώνυμα χωρίς την επίβλεψη μιας κεντρικής αρχής.
Αυτό το καθιστά ελκυστικό για μια ποικιλόμορφη και μερικές φορές κακή ομάδα που περιλαμβάνει λάτρεις της τεχνολογίας, χάκερς και εγκληματίες.
Το Bitcoin επίσης, γενικά, κατασκευάζεται στην Κίνα.
Η χώρα παράγει καθημερινά περισσότερα από τα δύο τρίτα όλων των Bitcoin.
Το Bitmain, που ιδρύθηκε από τον Jihan Wu, πρώην στρατηγικό αναλυτή, κερδίζει τα χρήματα κυρίως με την πώληση εξοπλισμού για να παράγει κάποιος Bitcoins, καθώς και για την εξόρυξη του ίδιου του νομίσματος.
Η Κίνα έχει ανάμεικτα συναισθήματα για το Bitcoin.
Από τη μία πλευρά, το Πεκίνο ανησυχεί ότι το Bitcoin θα επιτρέψει στους Κινέζους να παρακάμψουν τα αυστηρά όριά που τους έχει θέσει έχει για το πόσα χρήματα μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό και θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη εγκλημάτων.
Κινέζοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν σταδιακά να απαγορευτούν οι συναλλαγές με Bitcoin, αν και δεν έχει καθοριστεί συγκερκιμένο χρονικό πλαίσιο.
Αν και αυτό δεν θα επηρέαζε άμεσα την παραγωγή Bitcoin, θα έκανε την αγορά και πώληση Bitcoin πιο ακριβή και ενδεχομένως να πλήξει τις τιμές.
Από την άλλη πλευρά, το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Κίνα να προωθήσει νέες τεχνολογίες, είναι ένα κίνητρο πίσω από την εκτεταμένη ώθηση της σε τεχνολογίες αιχμής, όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και τεχνητή νοημοσύνη.
Η Κίνα συνεχίζει να προσφέρει στους κατασκευαστές Bitcoin, όπως το Bitmain, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Το βιομηχανικό πάρκο Dalad Banner απέχει πολύ από τη σκηνή Διαδικτύου του Πεκίνου και τον κόμβο gadget της νότιας Κίνας.
Ωστόσο, πολλοί από τους εργάτες και τους κατοίκους της περιοχής βλέπουν μια ψηφιακή ευκαιρία για το Dalad Banner και το υπόλοιπο μέρος της Εσωτερικής Μογγολίας, μια περιοχή διάσημη στην Κίνα για τα ημιτελή εργοστάσια και πόλεις τόσο άδειες που μερικές φορές ονομάζονται πόλεις φαντάσματα.
"Τώρα το ορυχείο έχει περίπου 50 υπαλλήλους", δήλωσε ο Wang Wei, διευθυντής της επιχείρησης Bitmain.
"Πιστεύω ότι στο μέλλον θα μπορούσε να δημιουργηθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως στα μεγάλα εργοστάσια".
Ο κ. Wangαγόρασε ένα Bitcoin περίπου έξι μήνες πριν.
Τώρα η αξία του έχει υπερδιπλασιαστεί.
"Έκανα αρκετά χρήματα", είπε.
Η Κίνα βλέπει επίσης μια πιθανή νέα πηγή θέσεων εργασίας, ιδίως σε υποανάπτυκτες τοποθεσίες όπως το Dalad Banner.
Η κομητεία Dalad Banner έχει περίπου 370.000 κατοίκους και μπορεί να υπερηφανεύεται για τα αποθέματα άνθρακα και τις βαριές βιομηχανίες χάλυβα που λειτουργούν στην περιοχή.
Ωστόσο, υστερεί σε μεγάλο βαθμό από την υπόλοιπη χώρας.
Είναι μέρος της αστικής περιοχής του Ordos, μιας πόλης περίπου 350 μίλια μακριά από το Πεκίνο διάσημο για τα κενά του κτίρια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης