Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spinrath (SPD): Η δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να τηρηθεί αφού εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

tags :
Spinrath (SPD): Η δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να τηρηθεί αφού εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
κφράζει τη βεβαιότητα ότι η χρηματοδότηση (του ελληνικού προγράμματος) είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Αύγουστο του 2018
Ως ιδιαίτερα επιτυχημένη αναγνωρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Norbert Spinrath, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ευρωπαϊκών υποθέσεων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και επικεφαλής των βουλευτών του SPD στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εν όψει των γερμανικών εκλογών.
Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η χρηματοδότηση (του ελληνικού προγράμματος) είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και κρίνει ότι είναι δυνατό και σκόπιμο έως τότε να γίνει μία συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ακόμα και τα «γεράκια», όπως λέει, παραδέχονται ότι οι τωρινές ελαφρύνσεις ισοδυναμούν με ελάφρυνση.
Στον βαθμό αυτό μπορεί κανείς να το κάνει και ονομαστικά», τονίζει ο Spinrath.
Μεταξύ άλλων εκφράζει την άποψη οτι ο Sigmar Gabruiel, έχει κάνει σαφές ότι έχει δοθεί η υπόσχεση για ελάφρυνση, όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει επίσης ότι «η Ιταλία και η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία, η Γερμανία, η Σουηδία δεν επιτρέπεται να αφήνονται μόνες τους στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων», ενώ χαρακτηρίζει ως καλή βάση για την αντιμετώπιση του θέματος «τις προτάσεις της Κομισιόν για την μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου».
Το κόμμα του επιθυμεί επίσης «την οικονομική υποστήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τις δαπάνες των κρατών μελών» και την δημιουργία νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη, ούτως ώστε, όπως λέει, «να μην διακινδυνεύουν την επικίνδυνη για τη ζωή τους διέλευση από την Μεσόγειο».
Υποστηρίζει επίσης την δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Οι δηλώσεις για την Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ: H Eλλάδα βγήκε δοκιμαστικά με επιτυχία στις διεθνές αγορές με ένα πενταετές ομόλογο, πως αξιολογείτε την κατάσταση;
Χρειάζεται η Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους;
Θα τεθεί το θέμα αμέσως μετά τις εκλογές;
Spinrath: Καταρχάς θέλω να εκφράσω την αναγνώρισή μου για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
Το τρέχον πρόγραμμα έχει λοιπόν τις επιτυχίες του, έστω και αν οι πολίτες στην Ελλάδα πλήρωσαν ένα μεγάλο τίμημα.
Αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Αύγουστο του 2018 από το τρίτο πρόγραμμα.
Μου φαίνεται δυνατό και σκόπιμο έως τότε να γίνει μια συνετή και επιτυχημένη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Ακόμα και τα «γεράκια» παραδέχονται ότι οι τωρινές ελαφρύνσεις στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του χρέους με τη μακρά παράταση ισοδυναμούν από οικονομικής απόψεως με ελάφρυνση το χρέους.
Στο βαθμό αυτό μπορεί κανείς να το κάνει και ονομαστικά.
Ο Sigmar Gabriel έχει κάνει σαφές ότι «έχει δοθεί η υπόσχεση στην Ελλάδα για ελάφρυνση του χρέους, όταν έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις» και ότι πρέπει να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Tι θα σήμαινε η συμμετοχή του κόμματός σας στην κυβέρνηση για την Ελλάδα. Θα τασσόταν υπέρ της λήξης της αυστηρής πολιτικής λιτότητας;

Spinrath: Θέλουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έτσι ώστε να μειωθούν τα υπερβολικά χρέη, αλλά και να δοθεί επαρκής ελεύθερος χώρος για μακροπρόθεσμα αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και για βιώσιμη ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των δραματικά υψηλών ποσοστών στους νέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης