Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street, λόγω πληθωρισμού ΗΠΑ - Ενισχύονται οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων από Fed

Ήπιες απώλειες στη Wall Street, λόγω πληθωρισμού ΗΠΑ - Ενισχύονται οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων από Fed
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο 1,9% στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2017, πολύ κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed
Με ήπιες απώλειες άνοιξε σήμερα (14/9/2017) η Wall Street, στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κάτι που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Έτσι, περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,03%, στις 22.151,36 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,25% και κινείτο στις 2.492,12 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,52% χαμηλότερα, στις 6.426,36 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν μια σημαντική άνοδο του πληθωρισμού, καθώς και μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.



Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο 1,9% στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2017, με τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια άνοδο στο 1,8%.
Μάλιστα, τα νέα στοιχεία βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι οι τιμές καυσίμων δε θα υποχωρήσουν άμεσα, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.
Παράλληλα, σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,4% γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο 0,3%.
Ωστόσο, εξαιρουμένων των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος σε ετήσια βάση, στο 1,7%, την ίδια στιγμή που η μηνιαία άνοδος περιορίστηκε στο 0,2%.
Σημειώνεται ότι ο χαμηλός ρυθμός πληθωρισμού, παρά τη σφιχτή αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια έχει προκαλέσει σύγχυση στη Fed, η οποία δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις εντός του 2017.
Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 13 χιλ. την περασμένη εβδομάδα, στις 284.000., έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 300.000 αιτήσεις.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι νέες αιτήσεις εμφάνισαν αύξηση 10%, λόγω των τυφώνων που έπληξαν τις αμερικανικές ακτές.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν στο 52,9%, από 41,3%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή και το γεωπολιτικό πεδίο, όπου η Βόρεια Κορέα «εκτόξευσε» σήμερα νέες απειλές κατά των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Πιονγκγιάνγκ απείλησε ότι θα βυθίσει την Ιαπωνία και θα ρίξει τις ΗΠΑ στις στάχτες και στο σκοτάδι με τα πυρηνικά της όπλα, σε απάντηση στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εις βάρος της έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων για την τελευταία πυρηνική δοκιμή της.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο καταγράφει ανάκαμψη, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε στην αρχή της ημέρας, οδεύονται πλέον για την τέταρτη συνεχόμενη μέρα ανόδου.
Περί τις 16:45, το αργό ενισχυόταν κατά 1,4%, στα 50 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείτο κατά 0,9% υψηλότερα, στα 55,7 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης