Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Β. Κορέας

Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Β. Κορέας
Αισιόδοξος ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το «ισχυρό εργαλείο» της προμήθειας πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί το εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα (14/9/2017) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία πως η Κίνα θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το «ισχυρό εργαλείο» της προμήθειας πετρελαίου για να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να επανεξετάσει την «τρέχουσα πορεία της».
Σε μια επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May και τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Boris Johnson, ο Tillerson δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να δουν ένα πολύ αυστηρότερο ψήφισμα από τα Ηνωμένα Έθνη, που τη Δευτέρα (11/9) συμφώνησαν σε νέες κυρώσεις.
«Είναι σαφές ότι σε σχέση με το πετρέλαιο, και ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο», ανέφερε.
«Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Κίνας, επειδή η Κίνα προμηθεύει ουσιαστικά όλο το πετρέλαιο της Βόρειας Κορέας», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Johnson.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η Κίνα, ως μια μεγάλη χώρα, μια παγκόσμια δύναμη, θα αποφασίσει μόνη της, θα αναλάβει να χρησιμοποιήσει αυτό το πολύ ισχυρό εργαλείο εφοδιασμού πετρελαίου για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανεξετάσει την τρέχουσα πορεία της προς την ανάπτυξη όπλων, να επανεξετάσει την προσέγγισή της στον διάλογο και στις διαπραγματεύσεις στο μέλλον», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο Tillerson δήλωσε ότι η ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Βρετανίας στην πορεία της προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ενώ το Brexit πράγματι παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τον βρετανικό λαό, να ξέρετε ότι έχετε έναν σταθερό σύμμαχο στις ΗΠΑ», δήλωσε.
«Θα σταθούμε στο πλευρό του συμμάχου μας καθώς θα διαμορφώνεται το Brexit.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μακρά σχέση», πρόσθεσε.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο θέμα της Λιβύης.
Ο Johnson δήλωσε ότι το σχέδιο της Τρίπολης για τη διεξαγωγή εκλογών το 2018 κινείται μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Θα ήταν πρόωρο να οργανωθούν εκλογές μέσα σε διάστημα ενός έτους;
Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι η σωστή χρονική στιγμή.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην γίνουν υπερβολικά γρήγορα και να προηγηθεί η πολιτική προεργασία.
Πρέπει να υπάρξει ένα σύνταγμα, μια αποδεκτή βάση για να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές», τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο Tillerson επεσήμανε ότι η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «καθοριστική στιγμή» και πρέπει να τερματίσει τη βία ενάντια στους μουσουλμάνους της μειονότητας Ροχίνγκια.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι κατανοεί ότι η ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας, Aung San Suu Kyi, βρίσκεται σε µία συµφωνία καταµερισµού της εξουσίας με τον στρατό και τη «περίπλοκη κατάσταση» στην οποία έχει βρεθεί.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό η παγκόσμια κοινότητα να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η προσμονή, τη μεταχείριση των ανθρώπων ανεξάρτητα από την εθνότητά τους», σημείωσε.
«Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει, αυτές οι διώξεις πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης