Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ο νεοφιλελευθερισμός πρέπει να αντικατασταθεί από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

ΟΗΕ: Ο νεοφιλελευθερισμός πρέπει να αντικατασταθεί από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο συνδυασμός υπερβολικού χρέους και ελάχιστης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο εμπόδισε τη διαρκή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
Ο κόσμος πρέπει να χαλαρώσει από τη λιτότητα και τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό και να προχωρήσει με μία παγκόσμια "Νέα Συμφωνία", για να εξισορροπήσει την παγκόσμια οικονομία και να επιτύχει ευημερία για όλους, υποστηρίζει η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη, UNCTAD.
Ο επικεφαλής της UNCTAD Mukhisa Kituyi δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά δεν ανέβαζε ακόμα.
"Ο συνδυασμός υπερβολικού χρέους και ελάχιστης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο εμπόδισε τη διαρκή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας", ανέφερε σε δήλωσή του.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει ο «νεοφιλελευθερισμός», ένας όρος που χρησιμοποιείται για κυβερνήσεις που υποβαθμίζουν τον ρόλο τους και αφήνουν τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού συστήματος ελεύθερης αγοράς.
Μετά από δεκαετίες τέτοιων πολιτικών, το σύστημα λειτούργησε υπερβολικά προς όφελος κάποιων μεγάλων εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πλούσιων επιχειρηματιών, αναφέρει έκθεση της UNCTAD.
Ο κόσμος χρειάζεται μία "μετάβαση στον 21ο αιώνα", είπε.
"Το μήνυμα των νεοφιλελεύθερων «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» έχει αρχίσει να φθίνει", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής για την παγκοσμιοποίηση της UNCTAD.
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και είναι επειγόντως αναγκαίες λόγω των οικονομικών και κοινωνικών ανισορροπιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα."
Όπως υποστηρίζει οι αρχηγοί των κεντρικών τραπεζών, ο Mark Carney στη Βρετανία και η Janet Yelland στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειχαν να πιστεύουν ότι είχαν ξεπεράσει την κρίση και κατηγορούσαν την Κίνα για τους συνεχιζόμενους κινδύνους.
"Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια« Νέα Συμφωνία»", είπε, αναφερόμενος στις πολιτικές που αναβίωσαν την οικονομία των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930.
Στόχος θα πρέπει να είναι η κατάργηση της δημοσιονομικής λιτότητας που επιβλήθηκε σε 13 από τις 14 μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες μεταξύ 2011 και 2015 και να δοθεί προτεραιότητα στον επαναπροσδιορισμό, στην πλήρη απασχόληση και στις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, αντί να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης