Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία αισθάνεται προδομένη με την ένταξη της στην ΕΕ, αλλά θέλει ακόμα να γίνει μέλος της

Η Τουρκία αισθάνεται προδομένη με την ένταξη της στην ΕΕ, αλλά θέλει ακόμα να γίνει μέλος της
Η καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σε προεκλογική συζήτηση πριν από δέκα ημέρες, ότι ήταν σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ
Η Τουρκία αισθάνεται προδομένη από ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησαν τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει να ενταχθεί στο μπλοκ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός της ΕΕ Omer Celik την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί ολοένα και πιο επικριτική για την ένταξη της Τουρκίας από τότε που ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ξεκίνησε μία αντιπαράθεση με επικριτές - συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών - μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο Erdogan κατηγόρησε το Βερολίνο για τακτικές τύπου «ναζί» τον Μάρτιο 2017, όταν εμπόδισε σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσυτον σε εκδηλώσεις στη Γερμανία.
Η καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σε προεκλογική συζήτηση πριν από δέκα ημέρες, ότι ήταν σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ και ότι οι συνομιλίες για την ένταξη, θα πρέπει να λήξουν, παρά το γεγονός ότι είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Celik έκανε παράπονα για κάποιους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις δηλώσεις τους σχετικά με την προσχώρηση της Τουρκίας και είπε ότι ορισμένοι, όπως η Merkel, χρησιμοποίησαν την κριτική για να απομακρύνουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ όπως το Brexit, η μετανάστευση και η μεταρρύθμιση.
"Έβαλαν όλα αυτά στην άκρη και έκαναν ανταγωνισμό στην Τουρκία για να καλύψουν τα ζωτικά εσωτερικά τους προβλήματα", ανέφερε ο Celik σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Είμαστε πράγματι απογοητευμένοι από τη Merkel και κάποιους άλλους στην ΕΕ: σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, μείναμε μόνοι από φίλους και συμμάχους μας", είπε με μεταφραστή.
Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία αισθάνθηκε προδομένη, είπε: "Ναι".
Το αποτυχημένο πραξικόπημα, στο οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 260 άνθρωποι, έχει εμβαθύνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της.
Έκτοτε, περίπου 50.000 άνθρωποι, όπως δημοσιογράφοι, αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης, δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι, έχουν φυλακιστεί.
Η καταστολή έχει τρομοκρατήσει τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.
Ο Celik ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ, όπως η Merkel, δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους προς την Τουρκία, για την προσπάθεια ένταξης της στην ΕΕ που άρχισε το 1987 με αίτηση να ενταχθεί στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άρχισαν το 2005.
"Η ΕΕ δεν τήρησε όλες τις υποσχέσεις της, ενώ η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει", ανέφερε ο Celik.
Ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 ότι δεν βλέπει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ "στο άμεσο μέλλον".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης