Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Η Eurobank σε συνομιλίες με την Banca Transilvania για την πώληση των θυγατρικών της στη Ρουμανία

NYT: Η Eurobank σε συνομιλίες με την Banca Transilvania για την πώληση των θυγατρικών της στη Ρουμανία
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδυναμωθεί από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και ξένων θυγατρικών για να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό
Η Eurobank βρίσκεται σε συνομιλίες με την Banca Transilvania για να πουλήσει τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε από την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πώληση θα κλείσει ένα δεκαπενταετή κεφάλαιο φιλοδοξιών από την Eurobank και άλλες ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό, αφού η κρίση χρέους της χώρας τις ανάγκασε να υποχωρήσουν.
Η Eurobank, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο, πρέπει να συρρικνώσει τα assets εκτός Ελλάδος στα 8,7 δισ. ευρώ το 2018, από περίπου 11,2 δισ. ευρώ επί του παρόντος, βάσει δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.
Η τράπεζα ανέφερε ότι η πιθανή πώληση θα περιλαμβάνει τις ρουμανικές μονάδες Bancpost, ERB Retail Services IFN και ERB Leasing IFN.
"Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις θα δημοσιευθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων βημάτων και τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου 2017", ανέφερε η Eurobank.
Η HSBC και η Mediobanca είναι οι σύμβουλοι της Eurobank για την πώληση.
Η πλήρως ελεγχόμενη Bancpost έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ και δίκτυο 148 καταστημάτων, τα οποία απασχολούν 2.255 άτομα.
"Είμαστε σε συνομιλίες με την Banca Transilvania για πλήρη ή μερική πώληση", δήλωσε ένας αξιωματούχος της Eurobank, ο οποίος αρνήθηκε να ονομαστεί.
Η Eurobank, ολοκλήρωσε το 2016 την πώληση της ουκρανικής Universal Bank, σύμφωνα με σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Η πώληση σίγουρα θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις μας προς τη Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Με βάση το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank, η τράπεζα προτίθεται να διατηρήσει τις δραστηριότητές της σε άλλες ξένες αγορές όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.
"Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω και να επεκτείνουμε την παρουσία μας εκεί", δήλωσε ο αξιωματούχος.
"Έχουμε το περιθώριο να το πράξουμε, δεδομένου ότι η δέσμευσή μας προς τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ ήταν να μειώσουμε την έκθεσή μας στο εξωτερικό, κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.
Η πώληση στη Ρουμανία θα μας φέρει κάτω από αυτό το επίπεδο".
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδυναμωθεί από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και ξένων θυγατρικών για να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό, με τα έσοδα να αυξάνουν τους δείκτες κεφαλαίου και τη ρευστότητα.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησε τον Αύγουστο 2017, να πουλήσει τις σερβικές, η Vojvodjanska Banka, NBG Leasing και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων με κίνδυνο για τη Σερβία, στην OTP Serbia, θυγατρική της OTP Bank της Ουγγαρίας.
Τον Ιούλιο 2017 η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε επίσης να πουλήσει τη ρουμανική μονάδα Banca Romeneasca στην OTP Bank.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης