Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η μεγέθυνση της ευρωζώνης προκαλεί τρόμο στη Γερμανία - Δε θέλει και άλλη Ελλάδα

Reuters: Η μεγέθυνση της ευρωζώνης προκαλεί τρόμο στη Γερμανία - Δε θέλει και άλλη Ελλάδα
Οι αντιδράσεις ξέσπασαν μετά την ομιλία Juncker, ο οποίος ζήτησε από τις χώρες - μέλη της ΕE που δεν μετέχουν στο κοινό νόμισμα να το υιοθετήσουν έτσι ώστε η ΕΕ να βρει νέα δυναμική μετά το Brexit
Μετά από πολλά χρόνια και τρία πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, η ιδέα της εισόδου φτωχών κρατών στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει διαμάχες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Οι αντιδράσεις ξέσπασαν μετά την ομιλία του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncke, ο οποίος ζήτησε από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μετέχουν στο κοινό νόμισμα να υιοθετήσουν το ευρώ έτσι ώστε η ΕΕ να βρει νέα δυναμική μετά την αποχώρηση της Βρετανίας το 2019.
Ο κ. Juncker υποσχέθηκε να προτείνει τεχνική και οικονομική βοήθεια για τις χώρες που είναι πρόθυμες να εισέλθουν στην ευρωζώνη, προκαλώντας την ανησυχία των Γερμανών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Markus Ferber.
Η έκκληση του Juncker ερμηνεύθηκε από μερικούς στη Γερμανία, διότι η Επιτροπή θα είναι επιεικής στην εκτίμηση της ετοιμότητας για είσοδο στο ενιαίο νόμισμα των πρώην κομμουνιστικών και φτωχότερων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.
Η Ελλάδα, η οποία εισήλθε στη ζώνη του ευρώ το 2001, αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη εξαιτίας παραποιημένων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα.
Η Ελλάδα χώρα πυροδότησε μια μαζική κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και έπρεπε να πάρει τρία πακέτα διάσωσης.
"Ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ;
Υπάρχουν σαφή κριτήρια και κανόνες για την ένταξη στο ευρώ.
Η περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορεί να επαναληφθεί",  έγραψε στο twitter ο Ferber μετά την ομιλία του Juncker.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η εσφαλμένη ανάγνωση της ομιλίας Juncker στη Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη στήριξη λαϊκιστικών και ευρωσκεπτιστικών κομμάτων.
Άμεσα στελέχη του προέδρου Juncker προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις εσφαλμένες εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την ομιλία Junker.
Τόνισαν ότι θα επιτρέπεται στις χώρες να εισέλθουν στο ενιαίο νόμισμα μόνο εάν πληρούν οικονομικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης.
Στα μηνύματα που ανήρτησαν μόνο στη γερμανική γλώσσα, τόνισαν επίσης ότι ορισμένες χώρες όπως η Βουλγαρία, έχουν εκπληρώσει ήδη πολλά κριτήρια, αλλά όχι όλα τα οικονομικά κριτήρια για την είσοδό τους στο ευρώ.
Για να υιοθετήσει το ευρώ, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχει χαμηλό πληθωρισμό, επιτόκια και χρέος, ένα έλλειμμα εντός των ορίων της ΕΕ, καθώς και μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, που αποδεικνύεται από δύο χρόνια στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ΙΙ χωρίς σοβαρές εντάσεις.
"Η συναλλαγματική ισοτιμία του βουλγαρικού Lev είναι απολύτως σταθερή έναντι του ευρώ από το 2006", δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Juncker, Martin Selmayr.
"O πληθωρισμός στη Βουλγαρία είναι μόλις 0,2% και πολύ χαμηλότερος από ότι στη ζώνη του ευρώ".
Για να αντιμετωπίσει τη γερμανική ευαισθησία για το θέμα του χρέους, ανέφερε ότι "το γερμανικό χρέος είναι σχεδόν 66% του ΑΕΠ, περισσότερο από διπλάσιο από το βουλγαρικό χρέος".
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία πληρούν όλα τα ονομαστικά κριτήρια ένταξης στο ευρώ, εκτός από τη διετή δοκιμασία σταθερότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ΜΣΙ ΙΙ και τη συμβατότητα των νόμων των κεντρικών τραπεζών τους με τις απαιτήσεις της ευρωζώνης.
Επίσης απέχουν πολύ από το "μαλακό" κριτήριο της πραγματικής οικονομικής σύγκλισης με τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ - παράγοντας που θα μπορούσε να τους εμποδίσει να πάρουν το πράσινο φως για την υιοθέτηση του ευρώ.
Οι χώρες της ΕΕ που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ είναι οι Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Δανία και Βρετανία, αλλά οι δύο τελευταίες έχουν επίσημη απαλλαγή από την ένταξη.
Άλλοι έχουν νομική υποχρέωση να υιοθετήσουν το ευρώ όταν πληρούν όλα τα κριτήρια, αλλά δεν υπάρχουν προθεσμίες για αυτό.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ΒValdis Dombrovskis δήλωσε ότι η Βουλγαρία είχε εκφράσει σ 'αυτόν μια σαφή επιθυμία να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ όπως και η Ρουμανία.
Ωστόσο, ορισμένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μέλη της ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης, όπως η Σουηδία, η Πολωνία η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία, δεν σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το ευρώ στο άμεσο μέλλον, προτιμώντας να διατηρήσουν την οικονομική τους ευελιξία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης