Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Οι επανεπενδύσεις ομολόγων θα μειώσουν τους κραδασμούς από την μείωση του QE

tags :
ΕΚΤ: Οι επανεπενδύσεις ομολόγων θα μειώσουν τους κραδασμούς από την μείωση του QE
O Mario Draghi είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων για το 2018 θα ληφθούν τον Οκτώβριο του 2017
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά το ενδεχόμενο να επιβραδύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει εδώ και καιρό, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μέτρου της επανεπένδυσης του ομολόγου που λήγει.
Συμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους της ΕΚΤ, ο μέσος όρος των 15 δισ. ευρώ του ενεργητικού που συγκεντρώνεται κάθε μήνα μέσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παρουσιαστεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο με την ΕΚΤ να ανησυχεί ότι οι επενδυτές θα υποτιμήσουν τον αντίκτυπο.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσπαθήσει να μετριάσει κάθε αρνητικό αντίκτυπο σημειώνοντας ότι οι συνολικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδύσεων θα ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το δίλημμα είναι ότι μέχρι στιγμής περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ της ποσοτικής χαλάρωσης - QE - έδωσαν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, υποκινώντας κάποιες συνομιλίες να σταματήσουν την αγορά ομολόγων, αλλά δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε αύξηση του πληθωρισμού.
"Ακούω συνεχώς τους ανθρώπους που ρωτούν αν είναι καιρός να αρχίσει να μειώνεται το QE" δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Peter Praet σε συνέντευξή του στο De Tijd το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017.
"Αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός.
Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να επιμείνουμε στην πολιτική μας, είναι ακόμα απαραίτητο ένα σημαντικό κίνητρο.
Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ελάττωση των κινήτρων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο ομαλό, χωρίς υπερβολικά σοκ''.
Την τελευταία φορά που το Διοικητικό Συμβούλιο προσάρμοσε τo QE, επέκτεινε τις αγορές ομολόγων για εννέα μήνες και επιβράδυνε τον μηνιαίο ρυθμό στα 60 δισ. Ευρώ από τα 80 δισ. Ευρώ, επικαλούμενοι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό λήγει τον Δεκέμβριο και ο Πρόεδρος Mario Draghi είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων για το 2018 θα ληφθούν τον Οκτώβριο του 2017.
Ο Praet είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να «είναι πολύ προσεκτική με τις λέξεις που χρησιμοποιεί».
Ενώ η ΕΚΤ προβάλλει πληθωρισμό 1,2% το 2017 και 1,5% το 2019, σε σύγκριση με το στόχο της που είναι μόλις κάτω από 2%, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης