Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Έτοιμοι για το δημοψήφισμα της Καταλονίας 700 δήμαρχοι παρά τις προειδοποιήσεις Rajoy

Ισπανία: Έτοιμοι για το δημοψήφισμα της Καταλονίας 700 δήμαρχοι παρά τις προειδοποιήσεις Rajoy
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει τονίσει οτι σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα ασκηθούν δικαστικές διώξεις σε βάρος τους 
Αποφασισμένοι να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας εμφανίζονται περισσότεροι από 700 από τους 948 δημάρχους της οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα (16/9) στους δρόμους της Βαρκελώνης.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «εμείς θα ψηφίσουμε» και «ανεξαρτησία» απάντησαν στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης ότι σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα ασκηθούν δικαστικές διώξεις σε βάρος τους.
Η ισπανική κυβέρνηση τονίζει ότι θα εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει κριθεί αντισυνταγματικό.
Ωστόσο, πάνω από τα δύο τρίτα των δημάρχων της Καταλονίας έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ανοίξουν τα κτίρια των δήμων για την ψηφοφορία που έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου.
Οι δήμαρχοι που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης έψαλλαν τον Καταλανικό ύμνο ενώ ένα πλήθος διαδηλωτών, απ' έξω, τους ενθάρρυνε φωνάζοντας "Είμαστε μαζί σας".
Την Τετάρτη, οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας διέταξαν τους εισαγγελείς της Καταλονίας να κλητεύσουν τους δημάρχους που σκοπεύουν να συνεργαστούν "στην οργάνωση της παράνομης ψηφοφορίας" για να τους ασκήσουν διώξεις.
Αν δεν ανταποκριθούν στην κλήτευση, μπορεί να συλληφθούν.
Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης που συναντήθηκε σήμερα με τους δημάρχους, απάντησε στις "απειλές" της κυβέρνησης του Mariano Rajoy τονίζοντας: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη του λαού της Καταλονίας».
Την Παρασκευή, ο Rajoy απευθυνόμενος στους αυτονομιστές, είχε πει:
«Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ισπανικής δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου λειτουργεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης