Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί δεν αποδίδει η στρατηγική των ΗΠΑ στο εξωτερικό, στοχοποιούν πρόσωπο όχι πρόβλημα

tags :
Γιατί δεν αποδίδει η στρατηγική των ΗΠΑ στο εξωτερικό, στοχοποιούν πρόσωπο όχι πρόβλημα
Είναι λάθος η στοχοποίηση των αρχηγών των χωρών - στόχων από τις ΗΠΑ, αποτελεί υπεραπλούστευση...των προβλημάτων
Γιατί δεν αποδίδει η στρατηγική των ΗΠΑ, στο εξωτερικό;
Στοχοποιούν τον ηγέτη και όχι το πρόβλημα

Σε μια συνέντευξη του το 2015, ο πρόεδρος της Συρίας Bashar Al Assad έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία για την συριακή κρίση που ξεκίνησε το 2011.
Ο Assad δήλωσε:
«Η δυτική προπαγάνδα έχει ως αρχή, ότι αιτία του προβλήματος είναι ο ηγέτης ή ο αρχηγός του κράτους - στόχου.
Γιατί;
Επειδή θέλουν να απεικονίσουν ολόκληρο το πρόβλημα στη Συρία ότι ευθύνεται ένα άτομο και κατά συνέπεια η φυσική αντίδραση για πολλούς ανθρώπους είναι ότι, εάν το πρόβλημα έγκειται σε ένα άτομο, αυτό το άτομο δεν θα πρέπει να είναι πιο σημαντικό από ολόκληρη την πατρίδα.
Εάν φύγει αυτό το άτομο από την μέση όλα θα εξελιχθούν ομαλά.
Παρατηρήστε την στάση των δυτικών μέσων ενημέρωσης, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Τι συνέβη.
Ο Πρόεδρος Putin μεταμορφώθηκε από έναν φίλο της Δύσης σε έναν εχθρό και, πάλι, χαρακτηρίστηκε ως τσάρος.
 Αυτή είναι η δυτική προπαγάνδα.
Λένε ότι αν φύγει ο Putin τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.
Ανεξάρτητα από τον τεράστιο και εκτεταμένο κατάλογο των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που φιγουράρει ο Assad ο Σύριος Πρόεδρος τόνισε ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της δυτικής σκέψης σχετικά με τις εχθρικές πολιτικές της Αμερικής έναντι ορισμένων ανεξάρτητων κρατών.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Βόρειος Κορέα και οι ΗΠΑ.
 Το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας απεικονίζεται σταθερά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  της Δύσης στον αρχηγό του κράτους τον Kim Jong-un.
Όμως με την προσέγγιση αυτή αγνοούν τελικά τον ρόλο που διαδραμάτισαν η Αμερική και οι σύμμαχοί της σε αυτήν την Κορεατική κρίση.
Η κρίση της Βόρειας Κορέας κατά πολλούς έχει αιτία την Β. Κορέα και όχι τις ΗΠΑ.
Αυτό που πραγματικά προωθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - ειδικά όταν μιλάμε για μια στρατιωτική επιλογή ως απάντηση στην αντιμετώπιση των αδίστακτων ενεργειών της Βόρειας Κορέας – είναι ότι εάν βγάλουν από την μέση τον Kim Jong-un, το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας θα επιλυθεί.
Θα μπορούσε ο θάνατος ενός ατόμου να απαλλάξει κάθε Βόρειο Κορεάτη από την εχθρότητα και το μίσος κατά των ΗΠΑ, όταν πολλοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Βόρεια Κορέα τόσο ανελέητα;
Οι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον το 20% του άμαχου πληθυσμού.
Εάν απομακρυνθεί ο Kim Jong-un, οι Βόρειοι Κορεάτες θα ξεχάσουν ξαφνικά ότι σχεδόν κάθε βόρειος Κορεάτης ζωντανός σήμερα έχει έναν συγγενή που σκοτώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950;
Πολλά μέσα υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του δικτάτορα Kim θα διασώσει τους πολίτες της Βόρειας Κορέας, αλλά θα παράσχει επίσης ασφάλεια και σταθερότητα στον υπόλοιπο κόσμο.
Τι συμβαίνει όμως όταν πέφτει ο αρχηγός ενός κράτους ακόμη και όταν είναι δικτάτορας;
Πριν από την σκληρότατη επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Λιβύης το 2011, η Λιβύη είχε το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην αφρικανική ήπειρο.
Οι Τimes τόνιζαν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν ο «φθόνος της περιοχής».
Το 2017 που βρίσκεται η Λιβίη;
Η χώρα έχει καταρρεύσει εντελώς, με πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά να βρίσκονται εκτός σχολείου, αμέτρητους μετανάστες που πνίγονται στα νερά ενώ οι  εξτρεμιστές καταστρέφουν ανεξέλεγκτα και πουλάνε σκλάβους σαν εμπόρευμα εν έτη 2017.
Ας υποθέσουμε ότι κάθε κατηγορία εναντίον του δικτάτορα της Λιβύης Muammar Gaddafi ήταν αληθινή, πώς μπορεί να ειπωθεί ότι η καταστροφή της υποδομής μιας χώρας και η δολοφονία του ηγέτη της, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο είναι μια ρεαλιστική λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα;
Ξεχάστε αυτό που νομίζετε ότι γνωρίζετε για τον Saddam Hussein, Muammar Gaddafi, Kim Jong-un, Bashar al-Assad, Vladimir Putin, Nicolas Maduro.
Δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της Συρίας ή της Βενεζουέλας απομακρύνοντας τους σημερινούς αρχηγούς, ειδικά αν αυτό συμβεί με την βία.
Αναλογιστείτε τι συμβαίνει σε Αφγανιστάν, Υεμένη, Λιβύη, Ιράκ.
Το ίδιο μπορεί τελικά να ειπωθεί και για τον Donald Trump.
Από την εκλογική του νίκη, πολλές διασημότητες, ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης και μέλη της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να τον καταστήσουν αδύναμο και να τον δυσφημήσουν.
Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Donald Trump με την απομάκρυνσή του από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ ξαφνικά η χώρα θα γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο της ελευθερίας.
Εάν ο Assad απομακρυνόταν από τη Συρία, θα εξαφανιζόταν ο εξτρεμισμός ή θα μπορούσε να ευδοκιμήσει στο πολιτικό κενό όπως έκανε στο Ιράκ;
Θα μπορούσαν τα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας  να επιλυθούν με κάτι τόσο απλό όσο απομακρυνθεί ο Assad;
Δείτε τι συνέβη σε όλες τις χώρες που εκτυλίχθηκε το φαινόμενο της Αραβικής Άνοιξης…
Ιράκ, Αίγυπτος, Λιβύη και αλλού, οι αρχηγοί και δικτάτορες αυτών των χωρών απομακρύνθηκαν ή δολοφονήθηκαν και στις χώρες αυτές συνεχίζει το χάος να επικρατεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης