Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nikkei: Η διαδρομή Καζακστάν προς την Ελλάδα μέσω της Κασπίας Θάλασσας η νέα στρατηγική της Κίνας

tags :
Nikkei: Η διαδρομή Καζακστάν προς την Ελλάδα μέσω της Κασπίας Θάλασσας η νέα στρατηγική της Κίνας
Η Κίνα σχεδιάζει τους νέους εμπορικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη
Η Κασπία Θάλασσα είναι το καλύτερο στοίχημα της Κίνας αναφέρει σε ανάλυση του το ιαπωνικό οικονομικό site Nikkei.
Η διαδρομή Καζακστάν προς την Ελλάδα ευθυγραμμίζει τις χερσαίες και ναυτιλιακές στρατηγικές του Πεκίνου
Μέχρι τώρα η Κίνα επικεντρωνόταν στα βόρεια σιδηροδρομικά δρομολόγια μέσω της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας και στις επενδύσεις σε θαλάσσια λιμάνια της Μεσογείου και του Ινδικού Ωκεανού.
Όμως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα έχουν σχεδιάσει εδώ και καιρό μια εναλλακτική λύση που θα ευθυγραμμίζει περισσότερο τις χερσαίες και θαλάσσιες εμπορικές στρατηγικές της Κίνας.
Η διαδρομή αυτή που λαταλήγει στο Πειραιά, περνάει από τον Κορόγο, στα σύνορα του Καζακστάν με την Κίνα.
Από όλους τους δυνητικούς διαδρόμους μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, ο Πειραιάς είναι ο κεντρικός στόχος.
Η Κίνα σχεδιάζει ένα νέο διάδρομο μέσω της Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν.
Αυτή είναι η μικρότερη διαδρομή από οποιαδήποτε προτεινόμενη χερσαία μεταξύ ΕΕ και Κίνας, η οποία επίσης αποφεύγει τη Ρωσία.
Όμως, η διαδρομή εξαρτάται από τη διασυνοριακή διακίνηση πλοίων με πλοία στην Κασπία Θάλασσα και από καλύτερους σιδηροδρομικούς συνδέσμους στον Καύκασο.
Με βάση τα νέα σχέδια 4 χερσαίες διαδρομές εξετάζονται στο "Σχέδιο Κατασκευής και Ανάπτυξης Διαδρόμου Κίνας-Ευρώπης", το οποίο δημοσιεύθηκε το 2016 στην κινεζική εθνική επιτροπή ανάπτυξης και μεταρρύθμισης της Κίνας:
Μαντζουρία-Ρωσία-Λευκορωσία.
Μογγολία-Ρωσία-Λευκορωσία.
Καζακστάν-Ρωσία-Λευκορωσία και
Κιργιζιστάν-Ουζμπεκιστάν-Τουρκμενιστάν-Ιράν-Τουρκία.
Η διαδρομή Ρωσίας-Λευκορωσίας διασχίζει τις λιγότερες χώρες, αλλά περιλαμβάνει τη Ρωσία και απαιτεί μακράν τη μεγαλύτερη απόσταση με σιδηρόδρομο - δύο παράγοντες που έρχονται σε αντίθεση με την νέα κινεζική πολιτική που αποσκοπεί στην λιγότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ και την Ρωσία.
Η διαδρομή Μογγολίας-Ρωσίας-Λευκορωσίας είναι επίσης μεγάλη και περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία.
Το ίδιο ισχύει και για τη διαδρομή Καζακστάν-Ρωσίας-Λευκορωσίας.
Η διαδρομή από το Κιργιζιστάν περνάει από πέντε διαφορετικές χώρες και απαιτεί δύο αλλαγές σιδηροδρομικών γραμμών: μία από την Κίνα προς Κιργιστάν και άλλη από το Τουρκμενιστάν στο Ιράν.
Αντίθετα, η διαδρομή Πειραιάς προς Κόργκος συνδέει το ελληνικό λιμάνι της Αθήνας, όπου η COSCO διαθέτει ένα τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, στους τερματικούς σταθμούς της Γεωργίας του Μπατούμι και της Ανάκλια, κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Τον Απρίλιο, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία υπέγραψαν μια τριμερή "συμφωνία διαμεθοριακών διαύλων μεταφορών", για τον συντονισμό της κατασκευής του διευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών.
Η διαδρομή επιτρέπει το Κόργκο να συνδεθεί με την Μαύρη Θάλασσα, αναβαθμίζοντας τη σιδηροδρομική σύνδεση του Καζακστάν.
Η χρήση της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας σημαίνει ότι η περιοχή του Xinjiang της Κίνας θα συνδεθεί με την Ευρώπη με μια θαλάσσια διαδρομή κυρίως, μεταφέροντας αγαθά από την ΕΕ στην Κίνα μέσω του συνδέσμου στον Καύκασο, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ισοδύναμο με τα κανάλια του Παναμά και του Σουέζ.
Οι βιομηχανικές και εμπορικές φιλοδοξίες της Κίνας στον Καύκασο είναι σαφείς σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού διαδρόμου από την Κίνα στην Ευρώπη.
Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Κίνας και Γεωργίας ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2017 και θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης