Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κόκκινη γραμμή» για τους Φιλελεύθερους της Γερμανίας (FDP) ο ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης

«Κόκκινη γραμμή» για τους Φιλελεύθερους της Γερμανίας (FDP) ο ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης
«Η πιο σκληρή απαίτηση που θέτουμε στη Merkel αφορά  στην ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner
Απέκλεισαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας (FDP)  τη συμμετοχή του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας υπό την καγκελάριο, Angela Merkel, εάν υποστήριζε τα σχέδια της Γαλλίας για εμβάθυνση της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη.
Η Γερμανία οδεύει στις κάλπες την επόμενη Κυριακή (24/9),  με τη Merkel να είναι το μεγάλο φαβορί για την επικράτηση και μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, ωστόσο δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας.
Το φιλελεύθερο κόμμα FDP, που εδώ και καιρό έχει θεωρηθεί ως φυσικός σύμμαχος του CDU της Merkel, ήταν ο μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών από το 2009 έως το 2013.
Ωστόσο στις εκλογές του 2013 έμειναν εκτός Κοινοβουλίου στο οποίο ελπίζουν να επιστρέψουν στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017.
«Η πιο σκληρή απαίτηση που θέτουμε στη Merkel αφορά  στην ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Φοβάμαι ότι η Merkel έχει ήδη συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΕ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron», συνέχισε.
«Όλα όσα συμβαίνουν προς την κατεύθυνση της μεταφοράς χρημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε πρόκειται για έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη είτε για μια τραπεζική ένωση, είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς», τόνισε ο Lindner.
Ο Macron, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει τις απόψεις του για το μέλλον της ευρωζώνης στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, ζήτησε τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη και έναν ενιαίο προϋπολογισμό. 
Η Merkel δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τon Macron για την ενίσχυση της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν πρωταρχική ευθύνη για το δικό τους οικονομικό πρόβλημα.
Το FDP, που έχουν επανεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή  υπό τον Lindner, διακηρύσσει μια σκληρή γραμμή προς την Ευρώπη.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ποσοστό κοντά στο 8% στο FDP, ενώ οι  Χριστιανοδημοκράτες της Merkel κυμαίνονται γύρω στο 37%, φέροντας τις συνδυασμένες δυνάμεις τους λίγο πιο κοντά στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση μιας τραπεζικής ένωσης και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού θα παρείχε περισσότερη σταθερότητα για την Ευρωζώνη, σχέδια τα οποία θα απειλούσε ένας κυβερνητικός συνασπισμός CDU – FDP στη Γερμανία.
«Φοβούμαι ότι θα μπορούσε να υπάρξει έντονη αντίδραση στις αγορές ομολόγων σε περίπτωση που το FDP επιτύχει την κυριολεκτική επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως μέρος ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού», δήλωσε ο Martin Lueck, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων lackRock.
Ένας μεγάλος συνασπισμός με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Θα  διευκόλυνε τη Merkel να συνεργαστεί με την Macron για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη.
Το κεντροαριστερό SPD επέκρινε συχνά την σκληρή στάση του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στην Ελλάδα και υποστήριξε ακόμη και την ιδέα του κοινού χρέους της ευρωζώνης.
Το FDP δίνει μάχη για τρίτη θέση εναντίον του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που προβλέπεται να εισέλθει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία του. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης