Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Κύπρος πουλά υπηκοότητες σε Ρώσους και Ουκρανούς μεγιστάνες - Πάνω από 4 δισ το κέρδος

Guardian: Η Κύπρος πουλά υπηκοότητες σε Ρώσους και Ουκρανούς μεγιστάνες - Πάνω από 4 δισ το κέρδος
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει από τις χώρες να διεξάγουν εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας στους αιτούντες «χρυσές βίζες»
Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προκαλέσει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian το οποίο αποκαλύπτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση πωλούσε υπηκοότητες σε ρώσους μεγιστάνες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η κυβέρνηση της Κύπρου έχει κερδίσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το 2013 έως σήμερα, παρέχοντας την υπηκοότητα σε διεθνείς μεγιστάνες δίνοντας τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400 διαβατήρια έχουν εκδοθεί μόνο το 2016 από τις κυπριακές αρχές μέσω αυτού του προγράμματος.
Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα χορηγούνταν σε διακριτική βάση από τους υπουργούς, σε μια λιγότερο επίσημη εκδοχή της τρέχουσας ρύθμισης. Μια λίστα που διέρρευσε με τα ονόματα όσων επωφελήθηκαν από αυτά τα συστήματα, και την οποία έχει στη διάθεσή του ο Guardian περιλαμβάνει εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.
Η διαρροή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένας κατάλογος των πλούσιων και ισχυρών κατοίκων με κυπριακή υπηκοότητα.
Ανάμεσά τους και πολλοί ρώσοι, οι οποίοι αν και είδαν τα χρήματα τους να εξανεμίζονται μετά την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών επιμένουν να επενδύουν στο νησί .
Ένα πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Ρωσίας, οι ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος τυχερών παιχνιδιών είναι μεταξύ των ονομάτων της μακράς λίστας.
Σύμφωνα πάντα με τον Guardian οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν εκλφράσει τις ανησυχίες τους με τους πιο σκληρούς να ισχυρίζονται ότι οι ρυθμίσεις υπονομεύουν την έννοια της υπηκοότητας.
Η Ana Gomes, βουλευτής στην Πορτογαλία, χαρακτήρισε τις λεγόμενες «χρυσές θεωρήσεις» ως «απολύτως ανήθικες και διεστραμμένες» και κατηγορεί την Κύπρο για την μυστικοπάθεια γύρω από τη λίστα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει προς το τέλος του έτους μια τροπολογία που υπέβαλε η Gomes απαιτώντας από τις χώρες να διεξάγουν εμπεριστατωμένους ελέγχους ασφαλείας στους αιτούντες «χρυσές βίζες».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε πρόσφατα έρευνά για το κατά πόσον οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σωστά.
Το 2013 η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική η οποία απαιτεί από τους αιτούντες να επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει απαίτηση γλώσσας ή κατοικίας, εκτός από μια επίσκεψη μία φορά κάθε επτά χρόνια.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι το πρόγραμμα προοριζόταν για «γνήσιους επενδυτές που εγκαθιστούν επιχειρηματική βάση και αποκτούν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο».
Ανέφεραν ότι έγιναν αυστηροί έλεγχοι σε κάθε υπηκοότητα και οι έλεγχοι που απαιτούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης