Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προϋπόθεση η καρέκλα του Schaeuble για να ενταχθούν οι Φιλελεύθεροι στην κυβέρνηση Merkel

Γερμανία: Προϋπόθεση η καρέκλα του Schaeuble για να ενταχθούν οι Φιλελεύθεροι στην κυβέρνηση Merkel
Το FDP απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης
Την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών Wolfang Schaeuble θέτουν ως όρο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) για να ενταχθούν στην επόμενη κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Angela Merkel, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του κόμματος.
Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τις οποίες οι συντηρητικοί της Merkel θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν πλειοψηφία των εδρών στην Bundestag, το FDP απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το FDP, το οποίο χαρακτηρίζεται συχνά φυσικός σύμμαχος της Merkel, ήταν ο ήσσων εταίρος στη δεύτερη κυβέρνησή της (2009-2013).
Δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε αυτές της ερχόμενης Κυριακής ελπίζει όχι απλά να ξαναμπεί στην Bundestag, αλλά να γίνει το τρίτο κόμμα βάσει αριθμού εδρών.
Ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Wolfang Schaeuble, βετεράνος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel,  βρίσκεται στον θώκο από το 2009 και είναι το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης πλην της καγκελαρίου.
Αλλά σύμφωνα με τον Alexander Hahn, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον από το δικό του κόμμα.
«Το FDP δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονομάσει εκείνο τον υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο Hahn στην Bild.
Η δήλωσή του δημοσιεύεται στο φύλλο της συντηρητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.
Την Κυριακή ο ηγέτης του FDP Christian Lindner τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα για το κόμμα του είναι η ατζέντα της Ευρώπης και αυτό θα είναι κυρίαρχο στις διαπραγματεύσεις που αναμένει ότι θα διεξαχθούν με τους συντηρητικούς της Merkel μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης