Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Το Brexit θα ωθήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό - Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων

Carney (BoE): Το Brexit θα ωθήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό - Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων
Η Βρετανία είναι απίθανο να αντισταθμίσει αμέσως κάθε αποδυνάμωση των εμπορικών δεσμών με τους εταίρους της στην ΕΕ, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας
Το Brexit είναι πιθανό να ωθήσει υψηλότερα τον ρυθμό πληθωρισμού της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα (18/9/2017) ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE), Mark Carney, ενώ επανέλαβε τη νέα στάση της κεντρικής τράπεζας ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Μιλώντας στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον, ο Carney δήλωσε ότι η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, που έχει οδηγήσει σε μια βαθύτερη ενοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες, έχει πιέσει χαμηλότερα την αύξηση των τιμών.
Όμως, το Brexit αντιπροσωπεύει το ακριβώς αντίθετο για τη Βρετανία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς το μικρότερο άνοιγμα σε ξένες αγορές και εργαζόμενους είναι πιθανό να ωθήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και να μειώσει την παραγωγικότητα.
«Εν ολίγοις, οι επιδράσεις απο-ενοποίησης του Brexit αναμένεται να είναι… πληθωριστικές», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Επί του παρόντος, το κύριο ερώτημα αφορά τον βαθμό στον οποίο έχει προωθηθεί αυτή η προσαρμογή», πρόσθεσε.
Ο πληθωρισμός της Βρετανίας επιταχύνθηκε φέτος, κυρίως λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016 για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
Παράλληλα, ο Carney επανέλαβε στην ομιλία του ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες και τόνισε ότι τα χρόνια των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων φαίνεται ότι τελειώνουν, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή και περιορισμένη.
Ο Carney δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία είναι απίθανο να αντισταθμίσει αμέσως κάθε αποδυνάμωση των εμπορικών δεσμών με τους εταίρους της στην ΕΕ, επιτυγχάνοντας νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης