Τελευταία Νέα
Διεθνή

Frankfurter Rundschau: Στόχος η καγκελαρία το 2021 για το εθνικιστικό κόμμα AfD στην Γερμανία

Frankfurter Rundschau: Στόχος η καγκελαρία το 2021 για το εθνικιστικό κόμμα AfD στην Γερμανία
Λίγες ημέρες πριν από την 24η Σεπτεμβρίου, το AfD γνωρίζει μία άνοδο των ποσοστών του που το φέρνουν στο 10%-12%, έναντι 8%-10% πριν από δεκαπέντε ημέρες
H γερμανική εθνικιστική ακροδεξιά εντείνει την προεκλογική της εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και του ισλάμ καθώς ενισχύει τη θέση της στις δημοσκοπήσεις προκαλώντας υποχώρηση των χριστιανικών ενώσεων της A. Merkel λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
«Μουσουλμανική μετανάστευση και εγκληματικότητα» είναι, κατά συνέπεια, και όχι τυχαία, το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχωρούν σήμερα (18/9) οι δύο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίτσε Βάιντελ που μπαίνει στην τελική της ευθεία.
Λίγες ημέρες πριν από την 24η Σεπτεμβρίου, το AfD γνωρίζει μία άνοδο των ποσοστών του που το φέρνουν στο 10%-12%, έναντι 8%-10% πριν από δεκαπέντε ημέρες.
Η προεκλογική καμπάνια του κόμματος υπήρξε προκλητική και προκάλεσε πολεμική.
Με πρώτες τις αφίσες του, με τη φωτογραφία νεαρών γυναικών σε πλαζ όπου αναγραφόταν «Μπούρκα;
Προτιμούμε το μπικίνι», ή με τη φωτογραφία σκάφους με μετανάστες όπου αναγράφεται «Σε κίνδυνο; Μάλλον το επόμενο κύμα εγκληματικότητας».
Αλλος στόχος τους, η A. Merkel, η οποία κατηγορείται ότι πρόδωσε και έθεσε σε κίνδυνο τη χώρα, όπως ισχυρίζονται πως αποδεικνύει η επίθεση με το φορτηγό στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου από αιτούντα άσυλο τον Δεκέμβριο 2016.
Τα μεγάλα γερμανικά κόμματα επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν την AfD για να σταματήσουν την ανοδική πορεία του κόμματος προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η χώρα του ναζισμού δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο της ριζοσπαστικής δεξιάς στο κοινοβούλιο.
Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος M. Schulz χαρακτήρισε το AfD «ακροδεξιό κόμμα», όρος που στη Γερμανία χρησιμοποιείται για τα νεοναζιστικά κόμματα και «ντροπή της χώρας», ενώ η Merkel καταγγέλλει εκείνους «που δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο από το να κραυγάζουν και να σφυρίζουν».
Αυτή η πολεμική δεν έχει ωστόσο αναχαιτίσει την άνοδό του κόμματος.
Από την πλευρά του, η AfD, η είσοδος της οποίας στο γερμανικό κοινοβούλιο είναι γεγονός πρωτοφανές από το 1945 για ένα κόμμα του είδους της και προαλείφεται για να πάρει τη θέση του τρίτου κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, μπροστά από τους φιλελεύθερους του FDP, την αριστερά του Die Linke και τους Πράσινους.
Για την Alice Weidel, ο στόχος είναι προφανής: η κατάληψη της καγκελαρίας στις εκλογές του 2021.
«Ο στόχος κάθε κόμματος δεν είναι να μείνει στην αντιπολίτευση... όλοι οι βουλευτές μας οφείλουν κατά την πρώτη τους κοινοβουλευτική περίοδο να γίνουν επαγγελματίες πολύ γρήγορα ώστε ήδη από το 2021 να είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε», δήλωσε στην Frankfurter Rundschau.
Το AfD κατόρθωσε να προσελκύσει μεγάλο μέρος των δυσαρεστημένων από τη δωδεκαετία της θητείας Merkel, είτε πρόκειται για όσους άφησε στο περιθώριο η οικονομική ανάπτυξη, είτε πρόκειται για τους συντηρητικούς που είναι δυσαρεστημένοι με την κεντρώα πολιτική της καγκελαρίου.
«Το AfD δεν διαθέτει ένα συντεταγμένο εκλογικό σώμα.
Υπάρχουν βέβαια περισσότεροι άνδρες από γυναίκες και είναι περισσότεροι εκείνοι που προέρχονται από την Ανατολή, αλλά όταν κοιτάμε το εισόδημα, δεν βρίσκουμε σε αυτούς τους πιο πλούσιους ή τους πιο φτωχούς», σύμφωνα με τον N. Ziegel, επικεφαλής του ινστιτούτου Dimap.
«Οι ψηφοφόροι προέρχονται τόσο από την CDU, όσο και από το SPD, το Die Linke και το FDP.
Αλλωστε όλες αυτές οι παραδοξότητες συμπυκώνονται στο ίδιο το πρόσωπο της Alice Weidel: ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και λεσβία που ζει με γυναίκα που κατάγεται από τη Σρι Λάνκα, ανέλαβε επικεφαλής μίας προεκλογικής εκστρατείας αντι-ελίτ, συντηρητικής σε κοινωνικό επίπεδο και κατά της μετανάστευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης