Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ποιες μετοχές θα ωφεληθούν από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις Trump

Business Insider: Ποιες μετοχές θα ωφεληθούν από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις Trump
Προσχέδιο της φορολογικής πρότασης της κυβέρνησης Trump πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στις 25/9
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump δελέαζει και πάλι τους traders από τη δυνατότητα μιας γενικής αναθεώρησης της πολιτικής υπέρ των επιχειρήσεων με τους αναλυτές να προχωρούν στην έκδοση εκθέσεων και report τονίζοντας ποιοι τομείς της αγοράς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από τα σχέδια του προέδρου αναφέρει δημοσίευμά του Business Insider.
Προσχέδιο της φορολογικής πρότασης της κυβέρνησης Trump πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στις 25/9 και αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών, καθώς και την εφάπαξ φορολόγηση των κεφαλαίων που θα επαναπατρίσουν οι εταιρείες που κατέχουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο εξωτερικό.
Τα φορολογικά σχέδια του Trump έχουν επαναφέρει το ενδιαφέρον των traders το οποίο είχε αρχίσει να ατονεί -μετά την εκτόξευση των τιμών λόγω των προσδοκιών για την προώθηση φορολογικών  περικοπών και αύξηση στις δαπάνες για υποδομές για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης- καθώς οι υποσχέσεις επανειλημμένα απέτυχαν να υλοποιηθούν.
Υπάρχουν δύο τομείς που αντλούν το πλέον ανανεωμένο ενδιαφέρον σύμφωνα με το Business Insider.

Οι εταιρείες που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους

Από το 2015, ο Trump ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει τον ομοσπονδιακό συντελεστή φορολογίας εταιρειών από το σημερινό 35% στο 15%.
Αν και δεν φαίνεται να έχει μεγάλη υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι τόνισαν ότι μια μείωση μέχρι το 15% δεν είναι εφικτό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές αισθάνονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι οι εταιρείες που πληρώνουν τις υψηλότερες φορολογίες θα επωφεληθούν.
Όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, ένας δείκτης Goldman Sachs που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη ομάδα εταιριών, φαίνεται ότι όλα τα μετεκλογικά κέρδη του σε σχέση με την ευρύτερη αγορά εξαϋλώθηκαν από τα μέσα Μαρτίου 2017.
Τώρα, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας γύρω από κάποιο είδος φορολογικών περικοπών, έχει ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες.



 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και αν η επιθυμία του Trump για μείωση της εταιρικής κερδοφορίας στο 15% καταλήξει να είναι ελαφρώς υψηλότερη, οι εταιρείες αυτές θα εξακολουθήσουν να αναμένουν ένα σημαντικό όφελος.
Η JPMorgan υπολογίζει ότι εάν ο κανονικός φορολογικός συντελεστής μειωθεί μόλις κατά 10% στο 25%, αυτό θα ενισχύσει κατά μέσο όρο τα κέρδη ανά μετοχή της εισηγμένων στον S&P500 κατά 11,4 δολάρια.
"Οι επενδυτές ήταν αρχικά ανυπόμονοι για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά η αισιοδοξία εξαφανίστηκε γρήγορα καθώς η πολιτική εστίαση αποπροσανατολίστηκε σε άλλα ζητήματα", αναφέρει σε έκθεσή της η JPMorgan.

Οι εταιρείες που κατέχουν τα περισσότερα μετρητά στο εξωτερικό

Ένας άλλος τομέας της φορολογικής διάταξης Trump, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο επερχόμενο φορολογικό σχέδιο, είναι οι φοροαπαλλαγές που θα ισχύσουν για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Το μέτρο θα ενθάρρυνε τις πολυεθνικές εταιρείες που καταγράφουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους στο εξωτερικό και στη συνέχεια το κρατούν σε μετρητά εκτός ΗΠΑ, να επαναπατρίσουν μέρος των κεφαλαίων τους.
Η Citigroup εκτιμά ότι οι αμερικανικές εταιρείες κρατούν ένα ποσό κοντά στα 2,5 τρισ. δολάρια σε μετρητά στο εξωτερικό.

Όπως δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί, οι επενδυτές που είχαν αρχικά δελεαστεί από την προοπτική μιας φοροαπαλλαγής για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, άρχισαν να μην πιστεύουν ότι θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση στα μέσα Ιανουαρίου του 2017.
Η επακόλουθη ανάκαμψη των τιμών των μετοχών μπορεί να αποδοθεί περισσότερο στα θεμελιώδη των μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών που έχουν σημαντικό μέρος των εργασιών και των εσόδων τους από το εξωτερικό Google, Facebook, Amazon - από ό,τι είχε σχέση με τα πιθανολογούμενα φορολογικά μέτρα.



Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος του δείκτη εταιρειών με υψηλά κέρδη στο εξωτερικό που διατηρεί η Goldman Sachs εξηγείται καλύτερα από την αισιοδοξία περί των νέων φορολογικών ρυθμίσεων
Πώς ακριβώς η εισροή μετρητών θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των μετοχών;
Goldman και Citigroup προβλέπουν ότι τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα για τις εταιρείες θα οδηγήσουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών.
Ενώ οι επαναγορές ιδίων μετοχών έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία τρίμηνα, παραμένουν ένας καλός τρόπος για να προωθηθούν οι τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα.
Ενώ η απόδοση των αποθεμάτων μπορεί να χρησιμεύσει ως εύχρηστη συσκευή σηματοδότησης για την πιθανότητα εισαγωγής των πολιτικών, η JPMorgan βλέπει επίσης περιοχές της αγοράς ομολόγων ευάλωτες στις νέες πολιτικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης