Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη, 9 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση

tags :
CNBC: Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη, 9 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση
Φέτος συμπληρώνονται εννέα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008
Αν και έχουν περάσει εννέα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers (Σεπτέμβριο του 2008), οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, σχολιάζει το CNBC.
«Εννέα χρόνια μετά, η παγκόσμια οικονομία έχει διανύσει πολύ δρόμο από το σημείο που βρισκόταν, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις από τότε μπορεί να αποδοθεί στο τεχνητό περιβάλλον που δημιουργούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου - η διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία στην προσπάθεια τους να σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό, να περιορίσουν την ανεργία και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Αλλά ενώ αυτές οι προσπάθειες μπορεί να βγάζουν την οικονομία από τον κίνδυνο, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν θα έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τους.
Οι τράπεζες δραστηριοποιούνται επί του παρόντος σε πολύ πιο ρυθμισμένο περιβάλλον από ό,τι πριν από την κρίση.
Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να μην είναι μεγάλη είδηση για τις τράπεζες, λόγω της πίεσης που προσθέτει στην κερδοφορία τους.
Οι τράπεζες πραγματοποιούν κέρδη μέσω της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, αλλά το σημερινό περιβάλλον καθιστά δύσκολο για τους δανειστές να λειτουργούν.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τις τράπεζες να περνούν μέσα από αναρίθμητους κύκλους αναδιάρθρωσης που έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων τμημάτων των επιχειρήσεων τους και τη μείωση του εργατικού δυναμικού προκειμένου να εξορθολογιστούν οι λειτουργίες τους.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό στην προσέλκυση ταλέντων μέσα από πληθώρα νέων και επερχόμενων τομέων που προσφέρουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές αποζημιώσεις.
Σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες όπως το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προεκλογικές υποσχέσεις του Donald Trump, που μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί.
«Η προβληματική σχέση και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών και της πελατειακής τους βάσης σε όλο τον κόσμο θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να ξαναχτίσουν» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης