Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Τι ψηφίζουν και γιατί οι Ελληνογερμανοί; - Βασικό κριτήριο, η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης

DW: Τι ψηφίζουν και γιατί οι Ελληνογερμανοί; - Βασικό κριτήριο, η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης
Οι γερμανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή (24/9/2017)
Με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών συνδέονται οι περισσότεροι Ελλονογερμανοί, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, από τη δεκαετία του 1960.
Όπως εξηγεί στη Deutsche Welle ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Κώστας Δημητρίου, η στήριξη που παρείχαν εξαρχής τα γερμανικά συνδικάτα στους Έλληνες εργάτες αφενός, και οι ισχυροί δεσμοί των συνδικάτων με το SPD αφετέρου είχαν ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των Ελλήνων της Γερμανίας να αναπτύξουν καταρχήν στενότερες σχέσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Επιπλέον το SPD ήταν το μόνο κόμμα με μεταναστευτική ατζέντα και φιλική προς τους μετανάστες πολιτική, σε αντίθεση, για παράδειγμα με τους Χριστιανοδημοκράτες που άργησαν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στη γενιά των γκασταρμπάιτερ.

ΝΔ=CDU και ΠΑΣΟΚ=SPD;

Η ομαλή ενσωμάτωση των Ελλήνων της Γερμανίας όμως και κυρίως η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρίου, άρχισαν να αλλάζουν τα δεδομένα.
«Σήμερα έχουμε τη στήριξη των Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα προς όλους τους πολιτικούς χώρους, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός».
Σημαντικό κριτήριο, προσθέτει, αποτελεί για πολλούς ποιόν πολιτικό χώρο στηρίζουν στην Ελλάδα, επιλέγοντας συχνά τα αντίστοιχα αδελφά κόμματα της Γερμανίας.
Για τις νεότερες γενιές βέβαια τα κριτήρια είναι συχνά διαφορετικά.
«Θα ψηφίσω SPD διότι ο Schulz είναι απλά πιο αξιόπιστος», είπε στη DW ο Αλέξανδρος, ιδιωτικός υπάλληλος από το Εσβάιλερ / Ααχεν, ο οποίος απέκτησε πρόσφατα και τη γερμανική υπηκοότητα και πρόκειται να ψηφίσει τώρα για πρώτη φορά στη Γερμανία.
Βασικό επιχείρημα υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών όπως λέει, είναι η κοινωνική τους ατζέντα.
Και μόνον η προτεινόμενη από τον Μ. Schulz κατάργηση των τελών για βρεφονηπιακούς σταθμούς θα απαλλάξει τον Αλέξανδρο και την οικογένειά του από ετήσια κόστη 3.000 ευρώ περίπου.
Σημαντικό κριτήριο για τους Έλληνες της Γερμανίας αποτελεί φυσικά και η ελληνική κρίση και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα γερμανικά κόμματα.
«Ένας από τους λόγους για τον οποίο θα ψηφίσω Schulz είναι ότι και στο θέμα της Ελλάδας θα είναι μάλλον πιο υποχωρητικός και συμβιβαστικός από την Α. Merkel», λέει ο Μάρκος, μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας στο Βερολίνο, παιδί μεικτού γάμου Γερμανίδας και Έλληνα.
«Επίσης έχω μια συμπάθεια προς το SPD από τότε που κατήργησαν τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο -τα οποία είχε επιβάλει η CDU- αλλά και προς τον Μ. Schulz προσωπικά από την εποχή που ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου είχε μια δυναμική και ουσιαστική παρουσία και δράση».
Ευρείας στήριξης από τους Έλληνες της Γερμανίας τυγχάνουν όμως την ίδια ώρα και οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Merkel.
Αξιοσημείωτο ότι πολλοί στηρίζουν την νυν καγκελάριο για τους ίδιους ακριβώς λόγους που τη στηρίζει στην παρούσα φάση και η πλειονότητα των Γερμανών.
«Η CDU είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε», επισημαίνει ο Κώστας, επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμιο της Κολωνίας, o οποίος δεν ψηφίζει μεν ακόμη, σκοπεύει όμως να καταθέσει σύντομα τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης