Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (Ισπανός ΥΠΟΙΚ): Χάος από την απόσχιση της Καταλονίας - Μείωση ΑΕΠ 30% και διπλάσια ανεργία

Guindos (Ισπανός ΥΠΟΙΚ): Χάος από την απόσχιση της Καταλονίας - Μείωση ΑΕΠ 30% και διπλάσια ανεργία
Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos υποστήριξε πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι αδύνατη και πως σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ της βορειοανατολικής αυτής περιοχής της Ισπανίας θα κατέρρεε κατά 30%, θα διπλασιαζόταν η ανεργία, ενώ παράλληλα θα απομονωνόταν οικονομικά.
Κατά την άποψη του υπουργού, η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας στις εκθέσεις που οι αντίστοιχοι οίκοι, όπως ο Moody’s, πρόκειται να δημοσιεύσουν στα τέλη του μήνα, καθώς κανείς τους δε θεωρεί «δυνατή» την ανεξαρτησία.
«Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους.
Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που αναμεταδίδονται από το Europa Press.
Ο Luis de Guindos επέμεινε στο γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς η απόσχιση της Καταλονίας θα ήταν «απολύτως παράλογη» και προειδοποίησε για ορισμένες από τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε, αλλά αποσιωπούνται από τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος.
Όπως τόνισε, σε αντίστοιχη περίπτωση η Καταλονία θα έφευγε από την ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς.
Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα την Καταλονία θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε «σκληρή αβεβαιότητα».
Την ίδια στιγμή, μία ανεξάρτητη Καταλονία θα έπρεπε να κόψει το δικό της νόμισμα, που θα υφίστατο μία υποτίμηση μεταξύ του 30 και του 50%.
 Το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διπλασιαζόταν.
«Η φτωχοποίηση της καταλανικής κοινωνίας θα ήταν ωμή», τόνισε ο Luis de Guindos, προσθέτοντας πως κανείς εχέφρων δεν πιστεύει πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας αποτελεί ένα δυνατό σενάριο.
Κατ’ αυτόν, το δημοψήφισμα αποτελεί «τον Δούρειο Ίππο» προκειμένου να εδραιωθεί «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση» στην Καταλονία.
 «Και αυτό είναι που θα επιτευχθεί εν τέλει», κατέληξε.
Ο Luis de Guindos πρόσθεσε πως η απάντηση που αντιτείνει η κυβέρνηση στην πρόκληση των Καταλανών είναι «ισορροπημένη, σθεναρή και σώφρων», τονίζοντας πως δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση στις λειτουργίες της Καταλονίας, απλώς παρακολουθούνται τα έξοδα που πραγματοποιεί η τοπική κυβέρνηση, ώστε να μην διοχετεύονται στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.
Στις δηλώσεις του Luis de Guindos απάντησε ο σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Καταλονίας S. Villa.
«H προαναγγελία των Πληγών του Φαραώ που θα επιπέσουν στους Καταλανούς για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», ιδίως όταν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής είναι τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης