Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Το FDP εποφθαλμιά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

tags :
Bild: Το FDP εποφθαλμιά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
Το FDP έχει προβάλει από τώρα αξιώσεις κυβερνητικού εταίρου αλλά και τις κόκκινες γραμμές πιθανής συγκυβέρνησης που επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή πολιτική
Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη μέχρι την ημέρα που το κόμμα του  Hans-Dietrich Genscher θα κάνει την μεγάλη επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από την πρωτοφανή απουσία του για μια κοινοβουλευτικής περίοδο.
Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων INSA που δημοσιεύει σήμερα (19/9) η Bild.
Οι Φιλελεύθεροι παίρνουν ποσοστό 9% που αποκλείει την εκδοχή του στατιστικού λάθους.
Καλύτερα ποσοστά συγκεντρώνουν το κόμμα Η Αριστερά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, που με 11% βρίσκονται στην τρίτη θέση.
Η μόνη βεβαιότητα για τις εκλογές της Κυριακής (24/9) είναι ότι η A. Merkel θα εξακολουθήσει να είναι καγκελάριος της Γερμανίας, με ποια κόμματα θα κυβερνήσει παραμένει άγνωστο.
Το FDP έχει προβάλει από τώρα αξιώσεις κυβερνητικού εταίρου αλλά και τις κόκκινες γραμμές πιθανής συγκυβέρνησης που επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Ο πρόεδρός του Christian Lindner θέλει να εμποδίσει την μετατροπή ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης σε αγωγό παροχής χρημάτων από τους γερμανούς φορολογούμενους σε άλλες χώρες-μέλη. Και για να συγκυβερνήσει, αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να είναι ο επόμενος επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.
Ήδη, στην εφημερίδα Bild, ο A. Xan μέλος του ομοσπονδιακού προεδρείου του κόμματος, είπε αυτό που πολλοί σκέπτονται στο FDP, ότι η παράταξη δεν θα πρέπει να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση, στην οποία δεν θα επανδρώνει το υπουργείο Οικονομικών.
«Μόνο έτσι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, όπως καλύτερη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό».
Ο ίδιος ο Lindner απέφυγε ευθέως να τοποθετηθεί.
Ερωτηθείς όμως από την Welt am Sonntag, τι υπουργείο θα συνιστούσε στον M. Schulz σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών, «είναι το μόνο υπουργείο που μπορεί να σταθεί απέναντι στην καγκελαρία».
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το FDP δεν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ανοίγει συζήτηση για υπουργεία πριν καν επιστρέψει στην ομοσπονδιακή βουλή. Υπάρχει επίσης και ο W. Schaeuble, που δεν είναι και τόσο εύκολο να τον παραμερίσει κανείς.
Εξάλλου το συγκεκριμένο υπουργείο βρίσκεται στα χέρια του κόμματος που έρχεται πρώτο, σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών που πηγαίνει παραδοσιακά στον κυβερνητικό εταίρο.
Οι μνήμες από τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του FDP το 2009 για φοροελαφρύνσεις με αποτέλεσμα να εξοστρακιστεί από την Μπούντεσταγκ είναι ακόμη νωπές.
Σε κάθε περίπτωση το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του βαυαρού πρωθυπουργού Horst Seehofer δεν θα είχε αντίθεση να περάσει το υπουργείο Οικονομικών σε χέρια Φιλελευθέρων.
Πιθανή παρουσία Lindner στο υπουργείο Οικονομικών δεν προκαλεί ενθουσιασμό στην Ελλάδα.
Στο παρελθόν, έχει υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχει ταχθεί υπέρ του ονομαστικού κουρέματος με αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη και καταδίκασε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, δηλώνει καταρχήν θετικός στην μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης