Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κρατικό fund της Νορβηγίας ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια!

tags :
Το κρατικό fund της Νορβηγίας ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια!
Το Ταμείο ιδρύθηκε το 1998 ως απόρροια του τεράστιου πετρελαϊκού πλούτου της χώρας...
Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας (Government Pension Fund of Norway) ξεπέρασαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου 2017, για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν από το ίδιο το Ταμείο.
«Η επίτευξη τους ενός τρισ. δολαρίων είναι ορόσημο, η αύξηση της αγοραίας αξίας του fund είναι εκπληκτική», σχολίασε ο κ. Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της σκανδαβικής χώρας, η οποία και διαχειρίζεται το Ταμείο.
Το Ταμείο ιδρύθηκε το 1998 ως απόρροια του τεράστιου πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, κατέχοντας πλέον κατά μέσο όρο το 1,3% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο!
Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδύσεών είναι οι Alphabet, το Facebook και η Roche.
Η αξία του fund είναι περίπου 2,5 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Νορβηγίας!
Στο β΄τρίμηνο του 2017, η απόδοση των επενδύσεων του κρατικού επενδυτικού ταμείου ανήλθε στο 2,6% ή στα 25,6 δισεκ. δολάρια (202 δισεκ. κορώνες), ενώ η απόδοση από τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και τις επενδύσεις σε ακίνητα διαμορφώθηκε αντίστοιχα στο 3,4%, στο 1,1% και το 2,1%.
Το δεύτερο τρίμηνο, η νορβηγική κυβέρνηση απέσυρε 16 δισεκ. κορώνες από το ταμείο.
Η κορώνα ανατιμήθηκε έναντι των βασικών νομισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2017, κάτι που μείωσε την αξία του ταμείου κατά 32 δισεκ. κορώνες.
Στα τέλη Ιουνίου 2017, το ταμείο είχε χρηματιστηριακή αξία 8,020 τρισεκ. κορώνες, από την οποία το 65,1% ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές, το 32,4% σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και στο 2,5% σε ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης