Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα Wikileaks βάζουν στο «στόχαστρο» την παρακολούθηση των πολιτών από τις ρωσικές αρχές

tags :
Τα Wikileaks βάζουν στο «στόχαστρο» την παρακολούθηση των πολιτών από τις ρωσικές αρχές
«Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται από την Peter Service ξεπερνούν την κλασική διαδικασία χρέωσης και επεκτείνονται στα πεδία εποπτείας και ελέγχου 
Αν και μέχρι πρότινος είχαν κατηγορηθεί από πολλούς για συνεργασία με Ρώσους για τις διαρροές που στρέφονταν ενάντια στην Ουάσινγκτον και ειδικά στη Hillary Clinton, τα Wikileaks -ο πασίγνωστος ιστότοπος που έχει συγκλονίσει ουκ ολίγες φορές με τις αποκαλύψεις του- βάζουν στο «στόχαστρο» τη Μόσχα, η οποία προχωρά, όπως αναφέρεται, σε μαζική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας.
Ο ιστότοπος σχολιάζει πως αν και η παρακολούθηση της επικοινωνίας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, το νομικό και τεχνολογικό πλαίσιοείναι διαφορετικό για κάθε χώρα.
Οι νόμοι της Ρωσίας -ειδικά ο νέος νόμος «Yarovaya»- δεν κάνουν κυριολεκτικά καμία διάκριση μεταξύ της νόμιμης παρακολούθησης και της μαζικής επιτήρησης από τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς δικαστικές εντολές.
Οι Ρώσοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών υποχρεούνται από τη νομοθεσία να εγκαταστήσουν τα επονομαζόμενα στοιχεία «SORM» για επιτήρηση, τα οποία παρέχονται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Η υποδομή SORM αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στη Ρωσία, με τη στενή συνεργασία μεταξύ της FSB και του εγχώριου υπουργείου Εσωτερικών.
Μάλιστα, ο ιστότοπος δε διστάζει να κατονομάσει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Peter Service, -ιδρύθηκε το 1992 στην Αγία Πετρούπολη- που απασχολεί περισσότερους από 1000 υπαλλήλους σε διάφορες τοποθεσίες στη Ρωσία, με γραφεία σε μεγάλες πόλεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται από την Peter Service ξεπερνούν την κλασική διαδικασία χρέωσης και επεκτείνονται στα πεδία εποπτείας και ελέγχου.
Παρόλο που η τήρηση των αυστηρών νόμων επιτήρησης είναι υποχρεωτική στη Ρωσία, αντί να αναγκαστεί να συμμορφωθεί, η Peter Service φαίνεται να αξιοποιεί πολύ ενεργά εμπορικές ευκαιρίες με τη συσκευή κρατικών πληροφοριών.
Στην πραγματικότητα, η Peter Service είναι μοναδικά τοποθετημένη ως συνεργάτης επιτήρησης, λόγω της αξιοσημείωτης ορατότητας των προϊόντων της στα δεδομένα των Ρώσων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.
Αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό να ενδιαφέρουν τις ρωσικές αρχές, η πρόσβαση των οποίων έγινε βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του συστήματος», αποκαλύπτει ο ιστότοπος του Julian Assange.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης