Διεθνή

Αβραμόπουλος στο CNN: Το κυβερνοέγκλημα είναι ένα εργαλείο γεωπολιτικής, απειλεί την παγκόσμια τάξη

tags :
Αβραμόπουλος στο CNN: Το κυβερνοέγκλημα είναι ένα εργαλείο γεωπολιτικής, απειλεί την παγκόσμια τάξη
Έχει έρθει η ώρα να κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας, τα πολιτικά συστήματα και τις αξίες μας
«Αυτή τη στιγμή το κυβερνοέγκλημα είναι ένα εργαλείο γεωπολιτικής στρατηγικής που απειλεί την παγκόσμια τάξη», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για την 72η Σύνοδο του ΟΗΕ.
«Δεν αφορά μόνο στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες.
Είναι η ώρα να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός.
Η Επιτροπή τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ έχουμε μέχρι στιγμής πολύ θετικά αποτελέσματα.
Το 90% του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου αφαιρείται.
Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, ενώ έχουμε προσκαλέσει όλες τις άλλες μικρότερες εταιρείες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
«Έχει έρθει η ώρα να κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας, τα πολιτικά συστήματα και τις αξίες μας».
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό το πλαίσιο στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, λέγοντας ότι σκοπός είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο.
«Στο μεταξύ είχαμε τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ οι εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες σε όλες τις χώρες επηρεάζονται σημαντικά από το κυβερνοέγκλημα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.
«Πρέπει να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών του Διαδικτύου, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών.
Τα όσα συμβαίνουν έχουν φέρει το ζήτημα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας.
Οι δημοκρατίες μας, οι θεμελιώδεις αξίες μας, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το παγκόσμιο μεταπολεμικό σύστημα, θα βρεθούν σε κίνδυνο αν δεν αντιδράσουμε», υπογράμμισε ο επίτροπος της ΕΕ.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κομισιόν να φέρει τα κράτη-μέλη στο ίδιο τραπέζι και να τα θέσει έναντι των ευθυνών τους, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι, μπορεί μεν η αρμοδιότητα να βρίσκεται στα κράτη, πλην όμως όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια απειλή.
«Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Είμαστε όλοι μέλη της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.
Όταν οι προκάτοχοι των σημερινών κυβερνήσεων αποφάσιζαν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια γνώριζαν ότι έπρεπε να προσαρμοστούν και να σεβασθούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Παρά τις διαφορές, αυτό που προσπαθεί η Επιτροπή αυτή τη στιγμή είναι να αναλάβουν όλα μαζί τα κράτη μέλη τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, κάτι που δεν είναι εύκολο», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης