Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το τέλος των επιδοτήσεων θα ανακόψει την ταχύτητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

tags :
Bloomberg: Το τέλος των επιδοτήσεων θα ανακόψει την ταχύτητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Οι θεσμικοί επενδυτές, οι τραπεζικοί δανειστές και οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων εκφράζουν τις ανησυχίες τους
Για δύο σχεδόν δεκαετίες, οι επενδυτές στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα κυβερνητικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις, σχολιάζει σε ανάλυσή του το αμεριακικό κανάλι Bloomberg, εκτιμώντας ωστόσο ότι πλέον πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγή σε αυτό το καθεστώς.
Όπως αναφέρεται, οι ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος των ανεμογεννητριών και των ηλιακών φωτοβολταϊκών, καθιστούν πλέον σαφές ότι οι εταιρείες του κλάδου μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα κυβερνητικά κεφάλαια.
Ενδεικτικά, στη Γερμανία, η άλλοτε πιο δαπανηρή μορφή «πράσινης ενέργειας», η αιολική, βρίσκεται σε ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.
Οι θεσμικοί επενδυτές, οι τραπεζικοί δανειστές και οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών της βιομηχανίας «πράσινης» ενέργειας, εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
«Είναι σίγουρα μια ανησυχία.
Οι παλιές καλές περίοδοι των επιδοτήσεων έχουν εκκλείψει», αναφέρει ο Robert Pottmann, επικεφαλής για τις Α.Π.Ε. Στην ασφαλιστική Munich Re Group.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες παρακολουθούν επίσης στενά την ανάπτυξη του κλάδου, σύμφωνα με τον Mark Muldowney, διευθύνοντα σύμβουλο ενέργειας και υποδομών στη BNP Paribas, σημαντικό δανειστή της βιομηχανίας καθαρής ενέργειας.
Η BNP ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διπλασιάσει το δανεισμό της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα διαθέσει 15 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2020.
Ωστόσο, όπως και η Munich Re, επιθυμεί να δανείσει για έργα για τα οποία έχουν προβλεφθεί ταμειακές ροές, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα δάνεια θα επιστραφούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης