Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Ο Assad είναι ένας εγκληματίας - Να λογοδοτήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης

tags :
Macron: Ο Assad είναι ένας εγκληματίας - Να λογοδοτήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης
«Εναπόκειται στο συριακό λαό να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του»
Σφοδρή επίθεση κατά του Σύρου ομόλογού του εξαπέλυσε εκ νέου ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Emmanuel Macron, αποκαλώντας τον έναν «εγκληματία», ο οποίος «πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης».
«Ο Bashar al-Assad είναι ένας εγκληματίας, θα πρέπει να δικαστεί και να απαντήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.
Εντούτοις, δεν έχω θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνσή του από την εξουσία λόγω πραγματισμού.
Εναπόκειται στο συριακό λαό να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 39χρονος Γάλλος Πρόεδρος.
Επίσης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Macron κάλεσε για τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» για τη Συρία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει προς μια πολιτική λύση στον πόλεμο της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται επί μήνες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν «δεν αρκούν», σημείωσε, εξηγώντας ότι η ομάδα επαφής που ζητά το Παρίσι περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και τους «εμπλεκόμενους» στον πόλεμο.
«Καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη Συρία και επιθυμώ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν μαζί μας.
Για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να εστιάσουμε στην πολιτική επίλυση αυτής της κρίσης μέσα από μια μετάβαση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους», συμπληρώνοντας πως αν οι Η.Π.Α. δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Ιράν, ενός από τους κύριους πρωταγωνιστές του συριακού πολέμου, στην ομάδα αυτή, η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή.
Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Κορέα, τη χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή», τονίζοντας ότι είναι ευθύνη μας να φέρουμε τη χώρα πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Γάλλος κεντρώος κάλεσε όλα τα έθνη, ειδικά την Κίνα και τη Ρωσία, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προσπαθήσουν να πείσουν την Πιονγιάνγκ να ξεκινήσει διάλογο με τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να επιλύσει ειρηνικά την κρίση στην κορεατική χερσόνησο.
Παράλληλα, ο κ. Macron τόνισε ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν «πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή» για τις Η.Π.Α. να επιστρέψουν σε αυτή την Συμφωνία.
«Αυτή η Συμφωνία δεν πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση, μας δεσμεύει (…) δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «σέβεται βαθιά την απόφαση των Η.Π.Α.» και ότι η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή, «αλλά τα άλλα κράτη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη Συμφωνία του Παρισιού».
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλε επίσης την εθνοκάθαρση της Μιανμάρ, ενώ δήλωσε πως η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι επίσης μια μάχη πολιτική, πολιτιστική και ηθική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης