Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η αβεβαιότητα για τα NPLs «ισοπεδώνει» τις ελληνικές τράπεζες

Financial Times: Η αβεβαιότητα για τα NPLs «ισοπεδώνει» τις ελληνικές τράπεζες
Παράγοντας που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στις μετοχές η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τα AQRs
Ερωτηματικά για τα νέα σχέδια των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με τα νέα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκφράζουν οι Financial Times, σε άρθρο τους, υπό τον τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται κτύπημα από την αβεβαιότητα αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις αρχές του επόμενου μήνα οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν στα διοικητικά τους συμβούλια, τα αναθεωρημένα σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μία είδηση η οποία φαίνεται να αποτελεί και την αιτία για την ελεύθερη πτώση των μετοχών τους.
Τα νέα σχέδια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για 2018-19.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία μέθοδο για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτύχουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους.
Ένας ακόμη λόγος για την αρνητική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών οφείλεται και στην κόντρα που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης, η οποία δυσκολεύει και την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, Gerry Rice την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ότι το θέμα των AQRs «αποτελεί μέρος της αξιολόγησης του ΔΝΤ» για το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.
Προσέθεσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων το 2018, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του προγράμματος αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατούν.
Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου –όταν το Ταμείο ενέκρινε την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα- ο κ. Rice δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το γεγονός ότι το ζήτημα των AQRs θα πρέπει να συζητηθεί, τονίζοντας ότι είναι ένας σημαντικό ζήτημα.
Τον Ιούλιο το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μίας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης τους.
Ο κ. Rice τόνισε ότι το Ταμείο σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς για όλα τα θέματα, αλλά προσέθεσε ότι «η σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος είναι ύψιστης σημασίας για το πρόγραμμα».
Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε σήμερα (20/9) τις μετοχές των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών σε μεγάλη πτώση.
Στο άρθρο των Financial Times αναγράφονται οι τιμές που είχαν οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών την ώρα της δημοσίευσής του (περί τις 15.00 ώρα Ελλάδας) και ήταν:

Τράπεζα Πειραιώς στο -10%
Eurobank στο -6,5%
Alpha Bank στο -5%
Εθνική Τράπεζα στο -3,5%.

Προστίθεται ακόμη ότι στην πτώση της Τράπεζας Πειραιώς είχαν συμβολή και δημοσιεύματα (με αναφορά στο «Έθνος») ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πιθανές κανονιστικές παραβιάσεις από στελέχη της Πειραιώς το 2014.
Η τράπεζα σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει κάποια κλήτευση από την ΤτΕ, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης