Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταραχή στην Καταλονία - Στους δρόμους οι πολίτες, συλλήψεις αξιωματούχων από την ισπανική Εθνοφυλακή

Αναταραχή στην Καταλονία - Στους δρόμους οι πολίτες, συλλήψεις αξιωματούχων από την ισπανική Εθνοφυλακή
O πρόεδρος της Καταλονίας κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι επιβάλλει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους σήμερα, μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 12 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλονίας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης.
Nωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι επιβάλλει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
"Έξω οι δυνάμεις κατοχής!" φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. "Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι" είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.
Eκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
 Η κυβέρνηση "κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης" δήλωσε ο Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για "ολοκληρωτισμό" και για παραβίαση των "θεμελιωδών δικαιωμάτων".
"Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο" είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με μια ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί από το ημικύκλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκέρας.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της "παράνομης ψηφοφορίας" της 1ης Οκτωβρίου.
Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.
"Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα" ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματος, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC). "Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο", πρόσθεσε.

Κατασχέθηκαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια

Η Εθνοφυλακή κατέσχεσε σήμερα πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
"Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια", είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.
Νωρίτερα έγιναν πολλές έρευνες σε κτίρια που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες της Καταλονίας, όπως στην προεδρία, στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και στο συμβούλιο οικονομικών υποθέσεων. Συνελήφθησαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, το "δεξί χέρι" του αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας.

Η θέση της Barcelona

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος FC Barcelona εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζει την επιχείρηση της ισπανικής Εθνοφυλακής κατά της καταλανικής κυβέρνησης και ιδίως τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τοπικής Τζενεραλιτάτ.
Η δημοφιλής ομάδα αφήνει να εννοηθεί πως υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της τοπικής κυβέρνησης για το δικαίωμά της να αποφασίζει για το μέλλον της αυτόνομης περιοχής. «Η Barça παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της υπεράσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του δημοψηφίσματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου.
«Η Barça καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα του αποφασίζειν και την ελευθερία έκφρασης», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
Η καταλανική ομάδα με την ανακοίνωσή της εκφράζει την στήριξή της στα πρόσωπα, τις οντότητες και τους θεσμούς «που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα», εξηγεί η διοίκησή της στην ανακοίνωση, κάνοντας σαφές πως η ομάδα θα υποστηρίξει τη γνώμη της «πλειοψηφίας των Καταλανών» και τονίζει πως ο τρόπος έκφρασης αυτός ήταν πάντοτε «κόσμιος, ειρηνικός και παραδειγματικός».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Να εμποδίσει το δημοψήφισμα στην Καταλονία επιχειρεί η Μαδρίτη, το οποίο έχει κριθεί παράνομο και αντισυνταγματικό από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.
Η ισπανική εθνοφυλακή εισήλθε σήμερα στην έδρα του τοπικού συμβουλίου (υπουργείου) Οικονομικών της Καταλωνίας, καθώς ο Iσπανός υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο ανακοίνωσε σήμερα επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Άνδρες της Εθνοφυλακής, εισήλθαν σήμερα το πρωΐ στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά την εκπνοή, χθες, της διορίας στην τοπική ‘Τζενεραλιτάτ’ να αποστείλει επιστολή «μη διαθεσιμότητάς της να χειρίζεται τα δημοσιονομικά της», ο Μοντόρο αφού περίμενε την απάντηση των Καταλανών, χθες βράδυ υπέγραψε την απόφαση για το κλείσιμο του προϋπολογισμού της περιοχής, που είχε εγκρίνει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και η οποία θα αποσταλεί σήμερα στον αντιπρόεδρο και σύμβουλο Οικονομικών της καταλανικής ‘Γκοβέρν’ Οριόλ Τζουνκέρας και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλονίας από τη Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, και ο Μοντόρο στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, θα κληθεί να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό.
Πλέον, οι σχέσεις του υπουργείου Οικονομίας και της ‘Τζενεραλιτάτ’ εισέρχονται σε ένα άγνωστο πεδίο, με συνέπειες που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, διότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης