Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kοντά στη χρεοκοπία η Βενεζουέλα - Δεν πλήρωσε τοκοχρεολύσια 185 εκατ. δολαρίων

Kοντά στη χρεοκοπία η Βενεζουέλα - Δεν πλήρωσε τοκοχρεολύσια 185 εκατ. δολαρίων
Αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπίας μεσοπρόθεσμα εάν λήξει η περίοδος χάριτος  των 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών στις 15 Σεπτεμβρίου 2017
Πολύ κοντά στην χρεοκοπία βρίσκεται η Βενεζουέλα καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg σύμφωνα με πηγές, το Καράκας δεν προχώρησε στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων ύψους 185 εκατ. δολαρίων που ήταν να πληρωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.
Παράλληλα στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αρκετοί κάτοχοι ομολόγων της Βενεζουέλας λήξεως το 2027 δεν έχουν ακόμα πληρωθεί το κουπόνι, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Βενεζουέλας αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν τα κεφάλαια έχουν μεταφερθεί ή πότε θα πληρωθούν οι επενδυτές.
Επιπλέον, υποδεικνύοντας ότι η Βενεζουέλα μπορεί πράγματι να έχει εισέλθει στην περίοδο χάριτος των 30 ημερών, το Εθνικό Λογιστήριο της Βενεζουέλας δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων για την πληρωμή του κουπονιού.
Στο παρελθόν, το Bloomberg σημειώνει ότι το Εθνικό Λογιστήριο της Βενεζουέλας έχει χρησιμοποιήσει το λογαριασμό του Twitter για να ειδοποιήσει την αγορά όταν έχει πληρώσει τον φορολογικό πράκτορα του ομολόγου.
Από το 2009, η Βενεζουέλα έχει δανειστεί τουλάχιστον 60 δισ. δολάρια από την Κίνα (μέσω του ταμείου της Βενεζουέλας-Κίνας) με αντάλλαγμα την πώληση πετρελαίου σε μειωμένη τιμή.
Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώσουν οι ξένοι κατασκευαστές και να εξοφλήσουν το εξωτερικό χρέος, όπως το 2015.
Αυτή η ανταλλαγή ορθών πρακτικών συνεχίστηκε όσο οι τιμές του πετρελαίου ήταν αρκετά υψηλές και η πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας ήταν αρκετά σταθερή.
Από το 2016, η Κίνα έχει κάνει μια στρατηγική κίνηση θέλοντας να μειώσει την έκθεσή της στο χρέος της Βενεζουέλας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό των κινέζων πετρελαϊκών μηχανικών (οι οποίοι συμπλήρωναν την έλλειψη τοπικών εργατικών εργατών), σταμάτησε την οικονομικής βοήθεια και μείωσε τις εισαγωγές πετρελαίου από το Καράκας.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απίθανο η Βενεζουέλα να είναι σε θέση να υπολογίζει στην Κίνα για την αποπληρωμή των δανείων της, η οποία αυξάνει την πιθανότητα χρεοκοπίας μεσοπρόθεσμα εάν λήξει η περίοδος χάριτος για τις πληρωμές κουπονιών στις 15 Σεπτεμβρίου, χωρίς η χώρα να έχει πληρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/09/05/2017-09-20%20%282%29.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης