Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μήπως έφθασε η ώρα να επενδύσετε στις ελληνικές τράπεζες;

FT: Μήπως έφθασε η ώρα να επενδύσετε στις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες και το ενδεχόμενο να αποτελούν μία καλή επενδυτική επιλογή
Η πορεία των ελληνικών τραπεζών, βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου των Financial Times, στη στήλη ShortView, υπό τον τίτλο «Μήπως έφθασε η ώρα να επενδύσετε στις «ταλαιπωρημένες» ελληνικές τράπεζες;» («Is it time to bet on Greece’s beleaguered banks?».
Πάντως ο αρθρογράφος δεν δίνει σαφή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, αλλά περιορίζεται στην καταγραφή της πορείας τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
Πάντως ο αρθρογράφος δεν δίνει σαφή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, αλλά περιορίζεται στην καταγραφή της πορείας τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
Το πρώτο παράδειγμα που φέρνει δεν είναι άλλο από του επενδυτή John Paulson, ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που έχασαν αρκετά κεφάλαια όταν αποφάσισαν να επενδύσουν σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.
 «Το 2013 και στο ζενίθ της ευρωπαϊκής κρίσης, η πιο τολμηρή επενδυτική προσφορά που μπορούσε να δεχθεί κάποιος ήταν να στοιχηματίσει υπέρ των ελληνικών τραπεζών.
Ο διάσημος Αμερικανός επενδυτής, John Paulson, ο οποίος έβγαλε δισ. δολάρια σορτάροντας την αγορά subprime δανείων των ΗΠΑ, είχε πεισθεί ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα ήταν η καλύτερη «long» τοποθέτησή του.
Δυστυχώς, όμως, για τα hedge funds και τους επενδυτές τους αυτή η φαινομενικά μεγάλη ιδέα εκτροχιάστηκε από μία νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή και οι επενδυτές είχαν μεγάλες απώλειες», αναφέρεται στο άρθρο.
Σύμφωνα, όμως, με τον αρθρογράφο αυτή τη στιγμή τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν, μετά από ορισμένα θετικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για την πορεία της οικονομίας αλλά και της αγοράς εργασίας.
Παράλληλα η Ελλάδα «βγήκε» στις αγορές τον Ιούλιο και μάλιστα με αρκετή επιτυχία, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αποκλιμακώνεται.
Που έγκειται το θετικό για τις ελληνικές τράπεζες;
Στο γεγονός ότι διαπραγματεύονται εξαιρετικά χαμηλά σε σύγκριση με την «πραγματική» λογιστική τους αξία (tangible book), ενώ λειτουργούν σε έναν κλάδο ο οποίος χαρακτηρίζεται από υπέρ-συγκέντρωση δυνάμεων και ως εκ τούτου η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος θα τις βοηθήσει να αυξήσουν και αυτές με τη σειρά τους σημαντικά την κερδοφορία τους.
Πάντως στο δημοσίευμα τονίζεται ότι μία τοποθέτηση στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι για… ευαίσθητους επενδυτές, αλλά υπάρχουν λόγοι κάποιος να πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο να ρισκάρει…



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης