Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lambsdorff (FDP): Χωρίς μεταρρυθμίσεις Grexit - Όχι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

tags :
Lambsdorff (FDP): Χωρίς μεταρρυθμίσεις Grexit - Όχι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους
Δεν υπάρχει η βούληση για ένα τέταρτο ή πέμπτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα από πολλές χώρες
Μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθες και πάλι στην επικαιρότητα και το FDP είναι αντίθετο στην μείωση του χρέους της Ελλάδας, λέει ο βουλευτής του FDP Alexander Graf Lambsdorff σε συνέντευξη του στο Der Tagesspiegel.
Στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ ο κ. Lambsdorff αναφέρει "κανείς δεν θέλει ένα grexit.
Αν όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν, τότε η χώρα δεν θα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, οπότε θα είναι καλύτερα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός της ευρωζώνης".
Επίσης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει η βούληση για ένα τέταρτο ή πέμπτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα από πολλές χώρες όπως η Ολλανδία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, αλλά και η Γερμανία.
Όσον αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κ. Lambsdorff τονίζει χαρακτηριστικά ότι "το FDP αντιτίθεται στην περικοπή του χρέους στην ευρωζώνη, διότι αυτό θα αποτελούσε εντελώς λανθασμένο κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική όλων των άλλων χωρών. Εάν μια μείωση χρέους θα ήταν αναπόφευκτη, θα πρέπει να σκεφτείτε το grexit.
Εναλλακτικά, υπάρχει η πιθανότητα να εφαρμοστεί μια ομαλή διαδικασία για την Ελλάδα στο πλαίσιο καθεστώτος αφερεγγυότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ".
Όσον αφορά τις προτάσεις Macron o κ. Lambsdorff τονίζει ότι "ένας κοινός προϋπολογισμός για τις χώρες της ευρωζώνης θα μείωνε το κίνητρο για άλλες χώρες να λειτουργούν σωστά".
Για τον ESM ανέφερε ότι "σε έναν ιδανικό κόσμο στον οποίο όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, ο ESM δεν χρειάζεται πλέον.
Προσωπικά, νομίζω ότι αυτό είναι δύσκολο να φανταστούμε.
Πιστεύω ότι ο ESM θα χρειαστεί επίσης ως μέσο αντιμετώπισης κρίσεων στο μέλλον.
Εξάλλου, θέλουμε να απαλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το ρόλο του διαχειριστή κρίσεων.
Τέλος, η πολιτική χαμηλών επιτοκίων μας βλάπτει όλους.
Συνεπώς, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον ESM για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές του.
Για το θέμα της ανάπτυξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο o  κ. Lambsdorff ανέφερε ότι "αναμφίβολα μιλάμε για αλλαγή του καταστατικού του ESM.
Πώς, θα το δούμε λεπτομερώς μετά τις εκλογές.
Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν θετικό ο ESM ως ουδέτερη αρχή, να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την αξιολόγηση των μεμονωμένων κρίσεων στην Ευρώπη.
Στο παρελθόν η Κομισιόν έκανε τα στραβά μάτια για την έλλειψη μεταρρύθμισης στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα για πολιτικούς λόγους".



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης