Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Δεν αρκεί η οικονομική ανάπτυξη για την εξάλειψη των ανισοτήτων

tags :
ΔΝΤ: Δεν αρκεί η οικονομική ανάπτυξη για την εξάλειψη των ανισοτήτων
Η αυξημένη ανισότητα δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο των ανεπτυσσόμενων χωρών, αλλά και των ανεπτυγμένων
Η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί τη βάση για τη μείωση -και μετέπειτα την εξάλειψη- των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων, ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως παρατηρεί το Δ.Ν.Τ., η αυξημένη οικονομική και κοινωνική ανισότητα δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο των ανεπτυσσόμενων χωρών, αλλά και των ανεπτυγμένων.
Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις, ειδικά σε ταχέως ανεπτυσσόμενων οικονομίες, όπου παρατηρείται μία συρρίκνωση των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια, όχι όμως με τον δέοντα ρυθμό.
Για τη δραστική, λοιπόν αντιμετώπιση των ανισοτήτων, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, απαιτούναι αυξημένες και πιο αποτελεσματικές δαπάνες υποδομές (δρόμους, αεροδρόμια, ηλεκτρικά δίκτυα), ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και κυρίως, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την υγεία.



Παράλληλα, εκτιμά το Ταμείο, η διεύρυνση της πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος, θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις να καταναλώσουν και να επενδύσουν, όπως συνέβη πρόσφατα -για παράδειγμα- στην Ινδία, το Μεξικό ή τη Ρουάντα.



Επίσης, η βοήθεια των αρχών στην αναζήτηση και την αντιστοίχιση των θέσεων εργασίας, ενδέχεται να βοηθήσει τα ανέργους να βρουν εργασία που ταιριάζει με τις ικανότητές τους.
Χώρες όπως η Φινλανδία και η Γερμανία, όπου η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα είναι η υψηλότερη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μακροπρόθεσμα απολαμβάνουν χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης