Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Η Κομισιόν χαρακτηρίζει την Ελληνο-Βουλγαρική σιδηροδρομική γραμμή ως "θετική ανάπτυξη"

tags :
Euractiv: Η Κομισιόν χαρακτηρίζει την Ελληνο-Βουλγαρική σιδηροδρομική γραμμή ως
Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και είναι έτοιμη να αξιολογήσει την πρόταση και την πιθανή υποστήριξη που μπορεί να παρέχει
Στην πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει έξι λιμάνια, αναφέρεται το Euractiv, φιλοξενώντας δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη με την πρόσφατη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την κατασκευή περιφερειακής σιδηροδρομικής γραμμής και είναι έτοιμη να εξετάσει πιθανή οικονομική στήριξη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στο Euractiv, αναφέρει το δημοσίευμα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα (6 Σεπτεμβρίου 2017), η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MOU), για την κατασκευή σιδηροδρόμου μεγάλης ταχύτητας που θα συνδέει έξι λιμάνια, ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Σε ερώτηση του Euractiv, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το μνημόνιο ήταν "μία θετική εξέλιξη".
"Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και είναι έτοιμη να αξιολογήσει την πρόταση και την πιθανή υποστήριξη που μπορεί να παρέχει", δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Επιτροπή είναι υπέρ της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και θεωρεί ότι οι διασυνοριακές οδοί "είναι ουσιώδεις για την εσωτερική μας αγορά και δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλουν στην ανάπτυξη".
Το έργο "Sea2Sea" στοχεύει στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τρία λιμάνια στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) με τρία βουλγαρικά λιμάνια (Μπουργκάς και Βάρνα στη Μαύρη Θάλασσα και Ρούσε στο Δούναβη).
"Ανοίγουμε νέες εμπορικές οδούς και επεκτείνουμε το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, που συνδέει το Αιγαίο με τον Δούναβη και τον Εύξεινο Πόντο", δήλωσε ο αριστερός Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το έργο ήταν ένα "μεγάλο βήμα" που επιτρέπει στα Βαλκάνια να μετατραπούν σε μια περιοχή οικονομικής ευημερίας.
Η βουλγαρική κυβέρνηση δήλωσε ότι το έργο αναμένεται να προσελκύσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες μεγάλες αγορές.
Επιπλέον, το Euractiv ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov, συζήτησαν τη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε άλλους τομείς και πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου 2018.
Ο κ. Borisov δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ομόλογό του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker τον Οκτώβριο του 2017 και να του παρουσιάσει τις ιδέες του, για την ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων, ελπίζοντας να πάρει χρηματοδότηση από το σχέδιο Juncker (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ή EFSI).
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν έχει ζητηθεί ακόμη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης