Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Τσίπρας ποντάρει στον χρόνο - Θέλει να βγει από το πρόγραμμα πριν τις εκλογές του 2019

tags :
Reuters: Ο Τσίπρας ποντάρει στον χρόνο - Θέλει να βγει από το πρόγραμμα πριν τις εκλογές του 2019
Οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάκαμψη, σχολιάζει το Reuters
Ένα νέο «προϊόν» το οποίο ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο αλλά και τη χώρα να ανακάμψει έπειτα από χρόνια κρίσης και λιτότητας έχει βρει ο Αλέξης Τσίπρας: τον χρόνο.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του έχουν περισσότερο χρόνο να λειτουργήσουν επιτέλους σαν κυβέρνηση μιας κανονικής χώρας, στηρίζοντας τις ελπίδες τους για ανάκαμψη από μακρά ύφεση σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αφού διαπραγματεύθηκε μια κατάπαυση του πυρός με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο.
Παρά τον σκεπτικισμό μεταξύ ψηφοφόρων, επενδυτών και δανειστών της Ελλάδας, ο Τσίπρας προσπαθεί σκληρά να γίνει ο μετά-κρίσης ηγέτης ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος εγκαίρως για τις εκλογές του 2019.
Ωστόσο, απομένουν δύο τελικοί γύροι διαπραγματεύσεων πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Πολλοί Έλληνες οι οποίοι έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας δεν έχουν πειστεί ακόμα και το κόμμα του Τσίπρα υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.
«Παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για σκίσιμο του μνημονίου, ο Τσίπρας κατέληξε να επιβάλλει περισσότερη λιτότητα» σχολιάζει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις στο Hilton

Έως τον Ιούνιο, όταν η Αθήνα έκλεισε τη συμφωνία με τους δανειστές, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε σπάνια.
Η συζήτηση είχε κατακυριευθεί από τις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης και οι υπουργοί τα χαρτοφυλάκια των οποίων δεν σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις δεν ακούγονται και πολύ, δήλωσε στο Reuters ένα κυβερνητικός αξιωματούχος.
Έπειτα από τότε οι υπουργοί βρήκαν χρόνο να ασχοληθούν με νομοσχέδιο συμπεριλαμβανομένου αυτό της εκπαίδευσης και της υγείας.
«Είναι απελευθερωτικό» δήλωσε ένας υπουργός.
Πολλοί στο υπουργικό συμβούλιο και αξιωματούχοι είχαν ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος των δύο ετών στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν στο Hilton.
«Κάποια στιγμή έπρεπε να βγούμε από το υπόγειο του Hilton» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση έχει επίσης προχωρήσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με πιθανούς επενδυτές, δηλώνουν αξιωματούχοι.
Ωστόσο κάποιοι επενδυτές αμφιβάλλουν ακόμα για το εάν ο Τσίπρας μπορεί να φέρει την οικονομική ανάκαμψη.
«Υπάρχει μια ασυνέπεια στο μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός και στις ενέργειες των υπουργών», δήλωσε στο Reuters ο George Burns, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Corp, ένας από τους μεγαλύτερους νέους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.

Καθαρή έξοδος

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τσίπρας θέλει να τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που έφτιαξε τα οικονομικά της Ελλάδας και έβαλε ένα τέλος στην εποπτεία της οικονομίας.
Θέλει η αξιολόγηση του προγράμματος να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο ώστε να πετύχει μια «καθαρή έξοδος από το μνημόνιο», χωρίς μια προληπτική πιστωτική γραμμή που θα απαιτούσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
«Πολλά μπορούν να πάνε στραβά καθώς ο Τσίπρας προσπαθεί να ανατρέψει την πολιτική και οικονομική παλίρροια.
Ο χρόνος μπορεί να είναι τόσο ο εχθρός του όσο και ο φίλος του.
Οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων θα μπορούν να εκτροχιαστούν είτε να τραβήξουν για μήνες, οδηγώντας σε ανανεωμένη κρίση» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Το χάσμα μεταξύ των ενεργειών του Τσίπρα και των λόγων του, η ανεπάρκεια των ενεργειών του, αυτό μπορεί να τον παγιδεύσει», δήλωσε στο Reuters ένας άνθρωπος κοντά στους δανειστές, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά και να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης