Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απαγορεύει στις κινεζικές τράπεζες τις συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απαγορεύει στις κινεζικές τράπεζες τις συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα
Οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας, ενώ προειδοποιήθηκαν για τις οικονομικές απώλειες εάν δεν το πράξουν
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έδωσε οδηγία στις τράπεζες της χώρας, να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Βόρειας Κορέας και να διακόψουν κάθε είδους συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα.
Η κίνηση αυτή είναι μία προσπάθεια της Κίνας να ικανοποιήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ, που θεωρούν πως το Πεκίνο δεν σκλήρυνε τη στάση του, σε σχέση με τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές δοκιμές του Πιονγιάνγκ.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας έχουν κλιμακωθεί μετά την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που διενήργησε η Πιονγκγιάνγκ στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα.
Ο ρόλος των κινεζικών τραπεζών, έχει βρεθεί στο επίκεντρο, ως αγωγός για τα κεφάλαια που διοχετεύονται προς και από τη Βόρεια Κορέα.
Πηγές ανέφεραν ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να μην παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε νέους πελάτες της Βόρειας Κορέας και να λύσουν τα δάνεια με τους ήδη υπάρχοντες, ακολουθώντας τις αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας, ενώ προειδοποιήθηκαν για τις οικονομικές απώλειες εάν δεν το πράξουν.
Οι κινεζικές τράπεζες έλαβαν ένα έγγραφο τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017.
"Επί του παρόντος, οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας έχουν γίνει θέμα εθνικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας", σύμφωνα με το έγγραφο
Το έγγραφο προτρέπει τις τράπεζες να εξηγήσουν στους πελάτες από τη Βόρεια Κορέα ότι "η τράπεζά μας εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και εφαρμόζει κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας.
Ως εκ τούτου, αρνούμαστε να χειριστούμε κάθε μεμονωμένο δάνειο που συνδέεται με τη Βόρεια Κορέα".
Το έγγραφο δεν διευκρίνισε εάν οι υφιστάμενοι κάτοχοι λογαριασμών από τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να καταθέσουν ή να κάνουν ανάληψη στους λογαριασμούς τους.
Απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Κίνα δεν έκανε τίποτα περισσότερο για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα, η κυβέρνηση Trump εξέτασε νέες κυρώσεις τον Ιούλιο του 2017, για μικρές κινεζικές τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Πιονγκγιάνγκ.
Οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας σταμάτησαν να παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε νέους πελάτες της Βόρειας Κορέας την περασμένη εβδομάδα, με ορισμένα μέτρα να έχουν εφαρμοστεί ήδη από το τέλος του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης