Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστασιάδης: Μέσα από αμοιβαίο σεβασμό και συμβιβασμούς θα έρθει μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

tags :
Αναστασιάδης: Μέσα από αμοιβαίο σεβασμό και συμβιβασμούς θα έρθει μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό
Ο κ.Αναστασιάδης έθεσε επίσης το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει σε οποιοδήποτε σύνταγμα πρόνοια, που να αναφέρει ότι για οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται τουλάχιστον μία θετική ψήφος από τα μέλη της πολιτείας
Έκκληση στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από αμοιβαίο σεβασμό και συμβιβασμούς μπορεί να εξευρεθεί βιώσιμη και διαρκής λύση στο Κυπριακό έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της σημερινής (21 Σεπτεμβρίου 2017) ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Racip Tayyip Erdogan, τόσο για το αν είναι ανεδαφικό να ζητείται η κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεων όσο και για το αν οι προτάσεις της Άγκυρας οδηγούν σε ένα κράτος βιώσιμο στην Κύπρο.
Μια λύση, τόνισε, που «δεν θα έχει νικητές και ηττημένους και θα ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».
Επίσης, είπε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και πρόσθεσε ότι αύριο στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα εκφράσει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουντέρες έθεσε και πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Επισήμανε ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι για να συγκληθεί νέα διάσκεψη για την Κύπρο, «θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία και να υπάρχει δυνατή θέληση και αποφασιστικότητα από όλα τα μέρη για να υπάρχει θετική κατάληξη».
Αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του Τούρκου προέδρου στη Γενική Συνέλευση και στον ισχυρισμό ότι η αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά οφείλεται στην ακατανόητη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Erdogan να απαντήσει:
- Εάν επιθυμεί την εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του, χωρίς ξένες εξαρτήσεις.
- Εάν είναι παράλογο για ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχει με αποτελεσματικό τρόπο στη λήψη αποφάσεων της
- Εάν είναι παράλογο να οραματίζεται κάποιος τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένου στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ.Αναστασιάδης έθεσε επίσης το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει σε οποιοδήποτε σύνταγμα πρόνοια, που να αναφέρει ότι για οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται τουλάχιστον μία θετική ψήφος από τα μέλη της πολιτείας, ειδικά όταν μία από τις πολιτείες ελέγχεται από τρίτη χώρα.
Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που βασίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, θα άλλαζε την πορεία της διαδικασίας και θα δημιουργούσε ένα κλίμα το οποίο θα συνέβαλε στο στόχο για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθησή του να υπάρξει τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα τους.
Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, οι επιπτώσεις της και τα δεινά που επιφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης