Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Γιατί η Ελλάδα «αγάπησε» τον Schaeuble - Ζητά την παραμονή του στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Bild: Γιατί η Ελλάδα «αγάπησε» τον Schaeuble - Ζητά την παραμονή του στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ
To FDP καταρχήν είναι αντίθετο με την απομείωση του ελληνικού χρέους ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ του Grexit αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών όση η Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild.
Παρά το γεγονός ότι όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις το CDU της Angela Merkel καταγράφει ισχυρό προβάδισμα και θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, εντούτοις αυτό που ανησυχεί την Αθήνα είναι μήπως το αποτέλεσμα της κάλπης, βγάλει συγκυβέρνηση του CDU/CSU με το FDP.
Μάλιστα είναι τέτοια η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που προτιμά την παραμονή του W. Schaeuble στο τιμόνι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρά το γεγονός ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των Ελλήνων καθώς τον θεωρούν ως τον δυνάστη της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Γιατί όμως ο W. Schaeuble έγινε τόσο αγαπητός στην ελληνική κυβέρνηση;
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις απόψεις του FDP που φέρνουν τρόμο στην Αθήνα.  
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) για να ενταχθούν στην επόμενη κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Angela Merkel, θέτουν ως όρο την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών Wolfang Schaeuble.
Τρεις μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Merkel με τον εταίρο της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CDU/CSU) διατηρούν προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), συγκεντρώνοντας ποσοστό 36%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύτηκε σήμερα 21/9).
Η Αριστερά (Die Linke) και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) συγκεντρώνουν από 10% το καθένα και ακολουθεί με 9% το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).
Το FDP, το οποίο χαρακτηρίζεται συχνά φυσικός σύμμαχος της Merkel, ήταν ο ήσσων εταίρος στη δεύτερη κυβέρνησή της (2009-2013).
Δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε αυτές της Κυριακής ελπίζει όχι απλά να ξαναμπεί στην Bundestag, αλλά να γίνει το τρίτο κόμμα βάσει αριθμού εδρών.
Ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Wolfang Schaeuble, βετεράνος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel,  βρίσκεται στον θώκο από το 2009 και είναι το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης πλην της καγκελαρίου.
Αλλά σύμφωνα με τον Alexander Hahn, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον από το δικό του κόμμα.
«Το FDP δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονομάσει εκείνο τον υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο Hahn στην Bild.
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό που φοβάται η Ελλάδα από το FDP.
To FDP καταρχήν είναι αντίθετο με την απομείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στόχο της κυβέρνης Τσίπρα, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ του Grexit αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Στελέχη του FDP τονίζουν ότι "το FDP αντιτίθεται στην περικοπή του χρέους στην ευρωζώνη, διότι αυτό θα αποτελούσε εντελώς λανθασμένο κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική όλων των άλλων χωρών.
Εάν μια μείωση χρέους θα ήταν αναπόφευκτη, θα πρέπει να σκεφτείτε το grexit".
Οι απόψεις αυτές όπως είναι φυσικό προκαλούν τρόμο στην Ελλάδα, η οποία έχει μπροστά της το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ενώ θέλει με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 να συζητηθούν μέτρα απομείωσης του χρέους.
Όπως είναι φυσιολογικό πλέον η Ελλάδα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και πλέον θέλει την παραμονή του W. Schaeuble στη θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρει απέναντί της το FDP που επιμένει στο Grexit....



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης