Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι 5 λόγοι για τους οποίους η υποβάθμιση της Κίνας δεν επηρεάζει τα ομόλογα της

Bloomberg: Οι 5 λόγοι για τους οποίους η υποβάθμιση της Κίνας δεν επηρεάζει τα ομόλογα της
Όπως αποδεικνύεται η υποβάθμιση της Κίνας από τη S&P Global Ratings είναι non-event
Στους λόγους για τους οποίους η υποβάθμιση της Κίνας από τη S&P Global Ratings είναι ένα non-event για τα ομόλογα της χώρας αναφέρεται το Bloomberg.
Ειδικότερα, αυτοί οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Τα περισσότερα κινεζικά ομόλογα είναι σε… κινεζικά χέρια
Τα εμπόδια που υπάρχουν για τις επενδύσεις από μεσαίους ξένους επενδυτές έχουν ως αποτέλεσμα τα περισσότερα κρατικά ομόλογα της χώρας να κατέχονται από τους Κινέζους.
Ωστόσο, οι Κινέζοι επενδυτές είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν σημασία στις απόψεις των δυτικών οίκων αξιολόγησης, ειδικά όταν οι αξιωματούχοι και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απορρίπτουν τις εκτιμήσεις τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι η S&P είχε λάβει «λάθος απόφαση».

2. Οι αποδόσεις είναι πραγματικά υψηλές
Για τους Κινέζους επενδυτές όλα έχουν να κάνουν με τις αποδόσεις, με τους εγχώριους αγοραστές να αγνοούν τις κόκκινες σημαίες που μπορεί να ''σταματούν'' τους επενδυτές εκτός Κίνας λόγω της αντίληψης ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε bail out για τους παράνομους εκδότες ομολόγων.
Ενώ αυτή η άποψη αλλάζει καθώς οι αρχές επιτρέπουν περισσότερα defaults, τα ομόλογα της Κίνας προσφέρουν ένα σημαντικό premium για την έκθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

3. Το κράτος
Η Κίνα έχει τον έλεγχο στις περισσότερες από τις εγχώριες αγορές τις και ενώ οι δραστηριότητες της μπορεί να έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι αξιωματούχοι της χώρας μπορούν ηρεμήσουν την αγορά, ιδιαίτερα ενόψει σημαντικών πολιτικών γεγονότων.
Η Κίνα έχει επίσης χρησιμοποιήσει τα capital controls αυτό το έτος για να χαλαρώσει την κερδοσκοπική πίεση στο γουάν.

4. Τα εταιρικά ομόλογα δεν είναι τόσο χάλια
Οι δείκτες χρέος/μετοχή για τις εταιρείες μειώνεται, ενώ στις μεγαλύτερες μη-χρηματοπιστωτικές εταιρείες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2010.

5. Η Κίνα χρωστάει λίγα στο εξωτερικό
Η Κίνα δεν δανείζεται πολλά από το εξωτερικό, κάτι που περιορίζει και την επίδραση των υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης