Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Ευρωπαίοι fund managers «γυρίζουν την πλάτη» στα χρεόγραφα της Γηραιάς Ηπείρου

Γιατί οι Ευρωπαίοι fund managers «γυρίζουν την πλάτη» στα χρεόγραφα της Γηραιάς Ηπείρου
Βασική αιτία οι χαμηλές αποδόσεις λόγω του QE της ΕΚΤ
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν ομόλογα χωρών εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, κίνηση που υποδεικνύει ότι δεν αναμένουν να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία του tapering από την ΕΚΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal».
Οι συνεχιζόμενες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ οδηγεί εξαιρετικά χαμηλά τις αποδόσεις, ακόμη και χαμηλότερα από το μηδέν, γεγονός το οποίο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους fund managers στο να ποντάρουν υπέρ των ευρωπαϊκών χρεογράφων.
Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν το 2016 οι Ευρωπαίοι fund managers αγόρασαν ξένα κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 500 δισ. δολαρίων, με ιδιαίτερη προτίμηση στα αμερικανικά.
Επιπρόσθετα στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2017 οι αγορές τους έφθασαν στα 191,7 δισ. δολάρια, βάσει στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ.
«Η ρητορική (σ.σ.: της ΕΚΤ) μοιάζει να είναι υπέρ του tapering αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλές, ακόμη και αρνητικές για κάποιες χώρες. Αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν καλύτερες αποδόσεις εκτός Ευρώπης», σημειώνει ο Mouhammed Choukeir, επικεφαλής επενδύσεων στην Kleinwort Hambros.
Στον αντίποδα οι διεθνείς επενδυτές είναι… ερωτευμένοι με τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τις εισροές κεφαλαίων σε αυτές να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.
Σημαντικός παράγοντας που στηρίζει αυτήν την τάση είναι ότι οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι αρκούντως χαμηλότερες σε σύγκριση με των αμερικανικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης